sobota, 29 października 2022

Kakaowy chlebek bananowy z kremem daktylowym


P
rzejrzałe zbyt słodkie banany aby je zjeść i zawsze wykorzystuję je do wypieku chlebka bananowego. Tym razem jest z surowym kakao w dwóch wersjach. Wypieczony chlebek posmarowany daltynellą z pomarańczą smakuje jak mleczna kanapka ale jest bez cukru i tylko ze zdrowych skłdników. Daktynellę możemy zrobic sami lub kupić. Dostępne są o smaku kawy, pomarańczy i classic. 


Składniki:

3 dojrzałałe banany

1 łyżka kakao surowego w proszku

1 łyżka łamanego kakao surowego

garść posiekanych orzechów włoskich

50 ml oleju kokosowego lub rzepakowego

3 jaja

miód lub syrop klonowy 2 łyżki

190 g mąki orkiszowej jasnej

1 cukier waniliowy np. z ksylitolem lub mielonej wanilii

1 i 1/2 łyżeczki sody

dodatki: dakltynella z pomarańczą

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Banany obierz ze skórki i ugnieć w misce tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Wbij jaja i wlej syrop klonowy lub miód oraz olej i wymieszaj trzepaczką. Dodaj przesianą mąkę i resztę składników suchych. Wymieszaj na jednolite ciasto. Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem przelej ciasto. Piecz przez 50 minut. Wystrudzone ciasto smaruj daktynellą. 






Jaglany pasztet z warzywami i soczewicą


Jesienią pasztety warzywne sprawdzają się na lunch, obiad czy kolację. Jest wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety.

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

2 szklanki wrzącej wody

3/4 szklanki zielonej soczewicy

1/2 kostki bulionowej warzywnej (np. domowej roboty)

marchewka

1/2 zielonej papryczki chili (opcjonalnie)

2 cm świeżego imbiru

mała pietruszka

1/4 selera

cukinia

garść posiekanego drobno jarmużu

cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy i mielonego kminu rzymskiego

sól i pieprz

2 łyżki mielonego siemienia

1 łyżka łusek babki jajowatej lub psylium

2 łyżki oliwy

kilka plastrów pomidora ( u mnie żółty podłużny)

Dodatki: chrzan, roszponka, rukola , kiełki brokuła


Przygotowanie:

Kaszę umieść na sicie i wypłucz. Przełóż do garnka wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ok.12 minut na małym ogniu. Wystudź. W wodzie ugotuj soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź i zmiksuj blenderem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce. Zacznij od cukini. Startą cukinię posyp lekko solą i odstaw. Po kilku minutach wyciśnij z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj warzywa i lekko uduś z przyprawami: kminem, kurkumą, imbirem, czosnkiem i posiekaną drobno papryczką chili. Dodaj do nich kaszę jaglaną, przyprawy, psylium i siemię. Wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do formy i wyrównaj wierzch i połóż plasterki pomidorów. Piecz w piekarniku 45-50 minut w 180 stopniach C.  Podawaj z sałatą z rukoli, roszponki z chrzanem.




środa, 26 października 2022

Bagna Celestynowskie na weekend

 

Bagna Celestynowskie położone są w Mazowieckim Parku Krajobrazowym. Wyruszając z Warszawy w niespełna godzinę dotrzemy do kilku miejsc wartych zobaczenia. Mamy kilka opcji dojazdu, ale czas jest porównywalny. Warto pojechać tam na wycieczkę, spacer lub tak jak my zabrać rowery i wyznaczyć sobie całkiem przyjemną trasę rowerową. 

Zaczęliśmy od Rezerwatu Szerokie Bagno. To był nasz cel naszej wycieczki rowerowej ale po drodze zebraliśmy mnóstwo grzybów, które rosły tuż przy drodze. 











Następnie przejechaliśmy samochodem do Bagien Celestynowskich. Tam zaparkowaliśmy na parkingu i pieszo poszliśmy do Rezerwatu Przyrody Bagno Bociankowskie. Piękny teren, który można przejść pieszo w koło.

 


 





Po przeciwnej stronie ulicy znajduje się ścieżka edukacyjna prowadząca na torfowisko Bagna Goździkowe. 




W Mazowieckim Parku Krajobrazowym można zobaczyć jeszcze:
Rezerwat Żurawinowe Bagno, Rezerwat przyrody Czarci Dół, Bagno Całowanie, Rezerwat przyrody Na Torfach im. Janusza Kozłowskiego, Bagno Całowanie, Bunkry Dąbrowiecka Góra a na koniec lub na poczatkek zajrzeć do pałacu  Bielińskich w Otwocku Wielkim, w którym mieści się cukiernia.