Jesienią pasztety warzywne sprawdzają się na lunch, obiad czy kolację. Jest wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety.
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki zielonej soczewicy
1/2 kostki bulionowej warzywnej (np. domowej roboty)
marchewka
1/2 zielonej papryczki chili (opcjonalnie)
2 cm świeżego imbiru
mała pietruszka
1/4 selera
cukinia
garść posiekanego drobno jarmużu
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy i mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz
2 łyżki mielonego siemienia
1 łyżka łusek babki jajowatej lub psylium
2 łyżki oliwy
kilka plastrów pomidora ( u mnie żółty podłużny)
Dodatki: chrzan, roszponka, rukola , kiełki brokuła
Przygotowanie:
Kaszę umieść na sicie i wypłucz. Przełóż do garnka wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ok.12 minut na małym ogniu. Wystudź. W wodzie ugotuj soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź i zmiksuj blenderem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce. Zacznij od cukini. Startą cukinię posyp lekko solą i odstaw. Po kilku minutach wyciśnij z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj warzywa i lekko uduś z przyprawami: kminem, kurkumą, imbirem, czosnkiem i posiekaną drobno papryczką chili. Dodaj do nich kaszę jaglaną, przyprawy, psylium i siemię. Wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do formy i wyrównaj wierzch i połóż plasterki pomidorów. Piecz w piekarniku 45-50 minut w 180 stopniach C. Podawaj z sałatą z rukoli, roszponki z chrzanem.