sobota, 29 października 2022

Jaglany pasztet z warzywami i soczewicą


Jesienią pasztety warzywne sprawdzają się na lunch, obiad czy kolację. Jest wspaniałym uzupełnieniem zdrowej diety.

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

2 szklanki wrzącej wody

3/4 szklanki zielonej soczewicy

1/2 kostki bulionowej warzywnej (np. domowej roboty)

marchewka

1/2 zielonej papryczki chili (opcjonalnie)

2 cm świeżego imbiru

mała pietruszka

1/4 selera

cukinia

garść posiekanego drobno jarmużu

cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy i mielonego kminu rzymskiego

sól i pieprz

2 łyżki mielonego siemienia

1 łyżka łusek babki jajowatej lub psylium

2 łyżki oliwy

kilka plastrów pomidora ( u mnie żółty podłużny)

Dodatki: chrzan, roszponka, rukola , kiełki brokuła


Przygotowanie:

Kaszę umieść na sicie i wypłucz. Przełóż do garnka wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ok.12 minut na małym ogniu. Wystudź. W wodzie ugotuj soczewicę według opisu na opakowaniu. Odcedź i zmiksuj blenderem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce. Zacznij od cukini. Startą cukinię posyp lekko solą i odstaw. Po kilku minutach wyciśnij z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj warzywa i lekko uduś z przyprawami: kminem, kurkumą, imbirem, czosnkiem i posiekaną drobno papryczką chili. Dodaj do nich kaszę jaglaną, przyprawy, psylium i siemię. Wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do formy i wyrównaj wierzch i połóż plasterki pomidorów. Piecz w piekarniku 45-50 minut w 180 stopniach C.  Podawaj z sałatą z rukoli, roszponki z chrzanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz