sobota, 27 kwietnia 2019

Tort pomidorowy wytrawny


Wytrawny tort pomidorowy zaserwowany na przyjęciu w ogrodzie może zaskoczyć waszych gości. 
Biszkopt można wypiec z mąki ryżowej lub pszennej. Widzę go także na komunijnym przyjęciu.
Mój mąż (jako pierwszy degustator) kiedy go spróbował krzyknął: świetny! 
Skomentował, że taki mógłby jeść na śniadanie. Rzeczywiście jedliśmy go na śniadanie i drugie też. Delikatny, puszysty z lekką pomidorową nutą biszkopt i delikatny puszysty krem komponują się  przepysznie.


 Biszkopt

7 jaj wielkości L w temperaturze pokojowej
szklanka przesianej mąki pszennej lub ryżowej (będzie wtedy bezglutenowy)
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
ok. 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy mikserem, aż do skończenia. Teraz dodajemy po łyżeczce koncentratu, paprykę w proszku i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec przy małych obrotach miksera dodajemy mąkę.
Tortownicę (u mnie 18 cm) wykładamy papierem dno i boki. Smarujemy oliwą jedynie dno, boków nie natłuszczamy, jedynie od strony rantu, aby się przykleił. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach.C.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli będzie mokry dopiekamy jeszcze ok 10 minut.



 Krem:

500 ml mascarpone lub serka naturalnego
opakowanie sera feta
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
otarta skórka z cytryny (ok. pół łyżeczki)

Kremówkę ubijamy. Mascarpone lub serek naturalny miksujemy na gładko z fetą. Następnie dodajemy połowę ubitej śmietany i mieszamy szpatułką. Jeśli trzeba dodajemy resztę. Do masy można dodać swoje ulubione zioła np. oregano lub bazylię. Można też dodać wędzonego łososia.


Do dekoracji:

500 g pomidorków koktajlowych
świeża bazylia, pieprz, suszone oregano

Biszkopt przecinamy na dwie równe części. Przekładamy warstwy kremem.
Schładzamy w lodówce. Wierzch dekorujemy słodkimi pomidorkami cherry i listkami bazylii.

Tort po schłodzeniu jest przepyszny a biszkopt mięciutki.





środa, 24 kwietnia 2019

Racuszki z mąki bananowej z lemon curd


Stokrotki zdobią trawniki, ale mogą także zdobić nasze posiłki. 
Stokrotka ma właściwości lecznicze i dba o urodę. 
Wspiera pracę wątroby, napar z kwiatków usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Oczyszcza krew z kwasu moczanowego. Osoby z dną moczanową powinny się bliżej zaprzyjaźnić z tą roślinką. 


Racuszki przygotowane z mąki bananowej, quinoa i pełnoziarnistej ryżowej oraz sorgo. 
Są niesamowicie aromatyczne. Dzięki mące bananowej i mleka kokosowego w proszku mają egzotyczny smak. 


Najpierw smażymy placuszki

po pół szklanki mąki:

 bananowej,
quinoa,
 pełnoziarnistej mąki ryżowej
  sorgo (opcjonalnie)
szklanka wody ( lub więcej jeśli ciasto będzie za gęste) 
2 łyżki mleka w proszku kokosowego ( mleko kokosowe w proszku)
dojrzały banan
 aromat waniliowy ok 1 łyżeczki
1 i  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy na jednolitą konsystencję. 
Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta np. dużą łyżką. Możemy smażyć bez dodatku oleju lub w niewielkiej jego ilości. 






 Lemon curd:

 sok z jednej cytryny, 
aromat cytrynowy około 1/2 łyżeczki,
 jajko + żółtko, 
50 g cukru trzcinowego lub ok. 30 gram ksylitolu,
 skórka z cytryny, 
50 g masła pokrojonego w kostkę lub oleju kokosowego z lodówki

Przygotowanie:

Sok z cytryny, skórkę i aromat cytrynowy umieszczamy w garnku. Dodajemy jajko i żółtko. Całość mieszamy trzepaczką i zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu.  Cały czas mieszamy, a kiedy zrobi się konsystencji budyniu dokładamy posiekane w kostkę masło lub olej kokosowy i mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i podajemy do racuszków.