Wytrawny tort pomidorowy zaserwowany na przyjęciu w ogrodzie może zaskoczyć waszych gości.
Biszkopt można wypiec z mąki ryżowej lub pszennej. Widzę go także na komunijnym przyjęciu.
Mój mąż (jako pierwszy degustator) kiedy go spróbował krzyknął: świetny!
Skomentował, że taki mógłby jeść na śniadanie. Rzeczywiście jedliśmy go na śniadanie i drugie też. Delikatny, puszysty z lekką pomidorową nutą biszkopt i delikatny puszysty krem komponują się przepysznie.
Biszkopt
7 jaj wielkości L w temperaturze pokojowej
szklanka przesianej mąki pszennej lub ryżowej (będzie wtedy bezglutenowy)
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
ok. 1/2 łyżeczki soli
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy mikserem, aż do skończenia. Teraz dodajemy po łyżeczce koncentratu, paprykę w proszku i proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec przy małych obrotach miksera dodajemy mąkę.
Tortownicę (u mnie 18 cm) wykładamy papierem dno i boki. Smarujemy oliwą jedynie dno, boków nie natłuszczamy, jedynie od strony rantu, aby się przykleił. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach.C.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli będzie mokry dopiekamy jeszcze ok 10 minut.
Krem:
500 ml mascarpone lub serka naturalnego
opakowanie sera feta
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
otarta skórka z cytryny (ok. pół łyżeczki)
Kremówkę ubijamy. Mascarpone lub serek naturalny miksujemy na gładko z fetą. Następnie dodajemy połowę ubitej śmietany i mieszamy szpatułką. Jeśli trzeba dodajemy resztę. Do masy można dodać swoje ulubione zioła np. oregano lub bazylię. Można też dodać wędzonego łososia.
Do dekoracji:
500 g pomidorków koktajlowych
świeża bazylia, pieprz, suszone oregano
Biszkopt przecinamy na dwie równe części. Przekładamy warstwy kremem.
Schładzamy w lodówce. Wierzch dekorujemy słodkimi pomidorkami cherry i listkami bazylii.
Tort po schłodzeniu jest przepyszny a biszkopt mięciutki.