Dorsz w cieście curry. Chrupiący, aromatyczny i pełen smaku.
Soczyste kawałki ryby w delikatnym, złocistym cieście o orientalnym aromacie, idealne na obiad lub kolację.
Kurkuma, curry i szczypta chili nadają potrawie głębi i pięknego koloru, a sok z limonki i świeża kolendra podkreślają lekkość ryby. To danie, które łączy w sobie kuchnię domową z nutą egzotyki. Bez skomplikowanych składników i długiego przygotowania.
Składniki:
2 filety z dorsza
olej do smażenia
limonka lub cytryna
świeża kolendra
Ciasto:
3/4 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka curry
szczypta chili
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
1/2 szklanki wody (np. gazowana)
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąki, wbij jajko, dodaj granulowany czosnek i cebulę w proszku, kurkumę, sól i pieprz oraz proszek do pieczenia. Wlej pół szklanki wody i wymieszaj całość na gładkie geste ciasto.
Rybę umyj osusz ręcznikiem papierowym, posól delikatnie i przetnij na mniejsze kawałki jeśli używasz fileta. Rozgrzej olej, zanurz rybę w cieście i smaż na średnim ogniu 3 -4 minuty z każdej strony. Wyjmij na talerz na ręcznik papierowy.
Podaj rybę z surówką lub z tartą marchewką z granatem z kolendrą i cząstką cytryny lub limonki.

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz