czwartek, 30 października 2025

Dorsz w cieście curry

Dorsz w cieście curry

Dorsz w cieście curry. Chrupiący, aromatyczny i pełen smaku.

Soczyste kawałki ryby w delikatnym, złocistym cieście o orientalnym aromacie, idealne na obiad lub kolację.


Kurkuma, curry i szczypta chili nadają potrawie głębi i pięknego koloru, a sok z limonki i świeża kolendra podkreślają lekkość ryby. To danie, które łączy w sobie kuchnię domową z nutą egzotyki. Bez skomplikowanych składników i długiego przygotowania.


Składniki:

2 filety z dorsza 

olej do smażenia 

limonka lub cytryna 

świeża kolendra

Ciasto:

3/4 szklanka mąki 

1  łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka curry

szczypta chili

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1/2 łyżeczki cebuli w proszku

1/2 łyżeczki kurkumy

sól i pieprz do smaku

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

jajko

1/2 szklanki wody (np. gazowana)

Przygotowanie: 

Do miski wsyp mąki, wbij jajko, dodaj granulowany czosnek i cebulę w proszku, kurkumę, sól i pieprz oraz proszek do pieczenia. Wlej pół szklanki wody i wymieszaj całość na gładkie geste ciasto. 

Rybę umyj osusz ręcznikiem papierowym, posól delikatnie i przetnij na mniejsze kawałki jeśli używasz fileta. Rozgrzej olej, zanurz rybę w cieście i smaż na średnim ogniu 3 -4 minuty z każdej strony. Wyjmij na talerz na ręcznik papierowy.

Podaj rybę z surówką lub z tartą marchewką z granatem z kolendrą i cząstką cytryny lub limonki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz