SKŁADNIKI:
170 g soi w ziarnach
1,5 litra zimnej wody + 2 ok. 2 szklanki do blendowania
1/3 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Namoczyłam soję w zimnej wodzie na 12 godzin. Po 12 godzinach przecedziłam przez sitko, przepłukałam ziarna jeszcze pod bieżącą wodą.
Miękkie ziarna przełożyłam do blendera kielichowego i wlałam 2 szklaki wody. Całość zmiksowałam na krem.
Następnie w dużym wysokim garnku zagotowałam 1,5 litra wody. Do wrzątku wsypałam sól i przełożyłam całą zmiksowaną soję. Ważne, aby garnek był wysoki, ponieważ podczas gotowania soja bardzo się pieni i może wykipieć. Zanim całość się zagotowała mieszałam kilka razy, aby napój się nie przypalił. Na małym ogniu gotowałam do 5 minut.
Następnie przez gazę na sicie odcedziłam mleko od zmielonej soi.
Na gazie została okara, czyli odsączone zmielone ziarna soi. Ma neutralny smak i można wykorzystać ją do zrobienia pasztetu, ciastek, wegańskich kotletów.
Na gazie została okara, czyli odsączone zmielone ziarna soi. Ma neutralny smak i można wykorzystać ją do zrobienia pasztetu, ciastek, wegańskich kotletów.