wtorek, 7 kwietnia 2020

Mleko sojowe domowej roboty z ziaren soi

Do zrobienia mleka - napoju sojowego użyłam ekologicznej soi. Wcześniej na moim blogu zamieszczałam jak zrobić mleko z mąki sojowej. Jednak to z ziaren jest dużo lepsze. Po przygotowaniu mleko można przelać do butelki i trzymać kilka dni w lodówce. Ja zrobiłam tofu i własnie się formuje.

SKŁADNIKI:

170 g soi w ziarnach
1,5 litra zimnej wody + 2 ok. 2 szklanki do blendowania
1/3 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

Namoczyłam soję w zimnej wodzie na 12 godzin. Po 12 godzinach przecedziłam przez sitko, przepłukałam ziarna jeszcze pod bieżącą wodą.










Miękkie ziarna przełożyłam do blendera kielichowego i wlałam 2 szklaki wody. Całość zmiksowałam na krem.

































Następnie w dużym wysokim garnku zagotowałam 1,5 litra wody. Do wrzątku wsypałam sól i przełożyłam całą zmiksowaną soję. Ważne, aby garnek był wysoki, ponieważ podczas gotowania soja bardzo się pieni i może wykipieć. Zanim całość się zagotowała mieszałam kilka razy, aby napój się nie przypalił. Na małym ogniu gotowałam do 5 minut.
Następnie przez gazę na sicie odcedziłam mleko od zmielonej soi.
Na gazie została okara, czyli odsączone zmielone ziarna soi. Ma neutralny smak i można wykorzystać ją do zrobienia pasztetu, ciastek, wegańskich kotletów.

















Na gazie została okara, czyli odsączone zmielone ziarna soi. Ma neutralny smak i można wykorzystać ją do zrobienia pasztetu, ciastek, wegańskich kotletów.

2 komentarze:

  1. Super, na pewno wykorzystam sposób na to mleko, bo w wielu przepisach się przydaje. I fajnie, bo faktycznie z tych resztek też coś można zawsze wykombinować, nic się nie marnuje, czyli tak, jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń