piątek, 3 kwietnia 2020

Szybkie ciasto z serem i z jabłkami

Ciasto z białym serem z jabłkami. Może nie wygląda zjawiskowo ale za to jest szybkie w przygotowaniu i smaczne. Zamiast jabłek można użyć gruszek, brzoskwiń, śliwek czy moreli.

Skałdniki:

2 kostki twarogu po 250 g
1 opakowanie budyniu o smaku  waniliowym 
ksylitol lub cukier trzcinowy   1/2 szklanki
jabłka 2 szt.
jaja duże 3 szt.
śmietana lub jogurt naturalny 200 ml
sok z cytryny do skropienia jabłek 1 łyżka

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny.
Twaróg przełożyć do malaksera i zmiksować, dodać jogurt lub śmietankę, następnie dodawać po jednym jajku do skończenia. Dodać ksylitol lub inny słodzik. Na koniec dodać budyń i zmiksować na gładko. Przelać do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ułożyć jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni 60-70 minut w zależności od piekarnika, aż się zrumieni a jabłka będą miękkie.






1 komentarz: