środa, 12 lipca 2023

Galaretka z czereśniami

 

Galaretkę zrobiłam na soku z truskawek z dodatkiem cynamomu, kardamonu i syropu klonowego. Można teraz zrobić na soku z wiśni czy malin, dowolnych porzeczek. Galatertka jest esencjonalna, po prostu pyszna. 

Składniki:

1 kg truskawek

1 laska cynamonu

2 szt. kardamonu

syrop klonowy 4 łyżki

żelatyna na 1 litr płynu

czereśnie ( kupiłam ok 750 g- nie wszytskie wykorzystałam)

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, kroimy na pół i przekładamy do garnka. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy cynamon i kardamon. Zagotowujemy. Uzyskany sok (ok. 1 litra - w razie potrzeby uzupełnić wrząca wodą - wszystko zależy czy truskawki były soczyste) przecedzamy ( truskawki które zostały zagotowane rozgniotłam widelcem, dodałam namoczoną żelatynę, wymieszłam i przełożyłam do szklaneczek) dodajemy namoczoną żelatynę w płatkach lub wsypujemy żelatynę sypką, wlewamy syrop klonowy i szybko mieszamy. Przelewamy do szklaneczek na 3/4 wysokości szklanki. Czereśnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Wkładamy do szklanek z  wystudzym sokiem z żelatyną.