Galaretkę zrobiłam na soku z truskawek z dodatkiem cynamomu, kardamonu i syropu klonowego. Można teraz zrobić na soku z wiśni czy malin, dowolnych porzeczek. Galatertka jest esencjonalna, po prostu pyszna.
Składniki:
1 kg truskawek
1 laska cynamonu
2 szt. kardamonu
syrop klonowy 4 łyżki
żelatyna na 1 litr płynu
czereśnie ( kupiłam ok 750 g- nie wszytskie wykorzystałam)
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, kroimy na pół i przekładamy do garnka. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy cynamon i kardamon. Zagotowujemy. Uzyskany sok (ok. 1 litra - w razie potrzeby uzupełnić wrząca wodą - wszystko zależy czy truskawki były soczyste) przecedzamy ( truskawki które zostały zagotowane rozgniotłam widelcem, dodałam namoczoną żelatynę, wymieszłam i przełożyłam do szklaneczek) dodajemy namoczoną żelatynę w płatkach lub wsypujemy żelatynę sypką, wlewamy syrop klonowy i szybko mieszamy. Przelewamy do szklaneczek na 3/4 wysokości szklanki. Czereśnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Wkładamy do szklanek z wystudzym sokiem z żelatyną.