piątek, 8 lipca 2022

Najlepsza sałatka z bakłażana i cukinii

Gwarantuję smakiem że to najlepsza satałka z bakłażana i cukinii z czosnkiem, oliwą i octem winnym. Najlepiej w tym przepisie sprawdza się patelnia grillowa.

Składniki:

2 podłużne bakłażany

2 cukinie

2-3 ząbki czosnku

kilka łyżek oliwy

1 łyżka octu

2 garście drobno posiekanej natki piepruszki

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Bakłażany i cukinie umyć osuszyć. Pokroić w plasterki. Plastry bakłażana rozłożyć na desce i oprószyć solą. Po kilku minutach papierowym recznikiem wytrzeć wodę, która pojawiła się na plastrach bakłażana. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy usmażyc krótko cukinię dodając do smaku sól i  pieprz. Przełożyć do miski. Nastepnie dolać oliwy i smażyć na rumiono z każdej strony plastry bakłażana. Do kilku łyżek oliwy przecisnąć czosnek, dodać ocet oraz natkę piepruszki, zamieszać. Całość wlać do warzyw. Wymieszać i doprawić pieprzem. Pyszna z ryzem, grzanką. 

poniedziałek, 4 lipca 2022

Domowa galaretka z soku z czerwonych porzeczek


G
alatetka z soku z czerwonej porzeczki.

4 porcje

Składniki:

1/2 kg czerwonych porzeczek

3 łyżki cukru trzcinowego/ erytrytolu/ksylitolu 

1 opakowanie żelatyny bio w listkach ( dobrze się z nią pracuje)

1 litr zimnej wody

Przygotowanie:

Porzeczki obrać z szypułek, umyć na sicie, przełożyć do garnka i zalać litrem zimnej wody. Zagotować i zdjąć z ognia. Przecedzić płyn i dodać namoczoną wcześniej i odciśniętą z wody żelatynę. Dodać cukier lub ksylitol (ksylitolu można dodać mniej) i wymieszać. Przelać do pucharków. Przesytudzoną galaretkę schłodzić w lodówce do stężenia ok. 1-3 godzin.