Składniki:
2 podłużne bakłażany
2 cukinie
2-3 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy
1 łyżka octu
2 garście drobno posiekanej natki piepruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany i cukinie umyć osuszyć. Pokroić w plasterki. Plastry bakłażana rozłożyć na desce i oprószyć solą. Po kilku minutach papierowym recznikiem wytrzeć wodę, która pojawiła się na plastrach bakłażana. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy usmażyc krótko cukinię dodając do smaku sól i pieprz. Przełożyć do miski. Nastepnie dolać oliwy i smażyć na rumiono z każdej strony plastry bakłażana. Do kilku łyżek oliwy przecisnąć czosnek, dodać ocet oraz natkę piepruszki, zamieszać. Całość wlać do warzyw. Wymieszać i doprawić pieprzem. Pyszna z ryzem, grzanką.