Luksusowa przekąska, idealna na przyjęcia. Chrupiące grzanki z pastą z karczochów polane oliwą truflową. Na wierzch możesz położyć kapary, łososia, szynkę prosciutto cotto, oliwkę, marynowanego grzybka lub tak jak ja suszonego pomidora i bazylię.
SKŁADNIKI:
2 słoiki karczochów w oleju lub w zalewie
1 łyżeczka sosu sojowego
bagietka
Dodatki:
2 suszone pomidory
kilka orzechów włoskich uprażonych z łyżeczką miodu
plasterek szynki prosciutto cotto
sól czarna opcjonalnie
oliwa truflowa
rukola
bazylia
1łyżka słonecznika
1 łyżeczka sosju sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Wrzuć karczochy, sos sojowy i 2 łyżki oliwy (jeśli karczochy były w zalewie) do blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku szczyptą czarnej soli (ona daje smak). Słonecznik upraż na średnio rozgrzanej patelni, pod koniec wlej łyżeczkę sosu sojowego. Wymieszaj tak aby sos oblepił ziarna.
Bagietkę pokrój na małe kromki. Zrumień na grzanki w piekarniku lub w opiekaczu. Posmaruj każdą kromkę pastą z karczocha ułuż wybrany dodatek np. posyp uprażonym słonecznikiem i bazylią. Na wierzch połóż połówkę orzecha lub połowę kapara.
