Skoro jest ciasto marchewkowe to dlaczego nie może być pietruszkowe? A pietruszka jest słodka i choć może nie posiada koloru to jest warzywem wspaniałym na zupy, sałatki i ciasta. Zrobiłam je bezglutenowe ale dajcie mąkę jaka chcecie, nawet orzechowa np. z orzechów laskowych.
Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej.
Proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki 
4 jaja
180 ml oleju rzepakowego
150 g ksylitolu lub erytrytol
300 g mąki gryczanej jasnej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia
Krem :
 duże opakowanie serka mascarpone
1 tubka mleka słodzonego
otarta skórka z 1 cytryny
 50 ml limoncello
PRZYGOTOWANIE:
Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę i wymieszać łyżką. 
Piec  180 stopniach ok. 60 minut w tortownicy.
Przygotowanie kremu:
Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać. 
Przełożyć warstwę kremu na ostudzonym cieście. 
