czwartek, 14 stycznia 2016

Ciasto pietruszkowe bezglutenowe




Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej.
Proste w przygotowaniu.



SKŁADNIKI:

2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki 
4 jaja
180 ml oleju rzepakowego
180 g ksylitolu 
300 g mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia

Krem :

 duże opakowanie serka mascarpone
1 tubka mleka słodzonego
otarta skórka z 1 cytryny
 50 ml linoncello


PRZYGOTOWANIE:

Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę i wymieszać łyżką. 

Piec  180 stopniach ok. 60 minut w tortownicy.

Przygotowanie kremu:

Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać. 
Przełożyć warstwę kremu na ostudzonym cieście.