czwartek, 14 stycznia 2016

Ciasto pietruszkowe bezglutenowe



Bezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej.



2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki ( u mnie prawdopodobnie pasternak)
4 jaja
180 ml oleju rzepakowego
180 gram ksylitolu 
300 gram mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia

krem 

 duze opakowanie serka mascarpone
tubka mleka słodzonego
otarta skórka z 1 cytryny
 50 ml linoncello



Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wlać olej. Wymieszać, dodać pietruszkę i wymieszać łyżką. 

Piec  180 stopniach ok 60 minut w formie na tort.



Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać. 
Przełożyć warstwę kremu na wystudzonym cieście.