czwartek, 7 lutego 2013

"Mój lekki dzień z Sunny Corn" śniadanie, obiad, kolacja


Otrzymałam paczkę z przekąską Sunny Corn. Chrupiące "talerzyki"  - tak o nich pomyślałam. 
Są smaczne same, bez żadnych dodatków. Lubię takie chrupacze. Ale ja postanowiłam spędzić z nimi cały dzień. 


Zaczęłam od lekkiego śniadania. Serek wiejski i gorące maliny. Trzeba jednak uważać, aby odsączyć serek z nadmiaru śmietanki. Mrożone maliny odparowałam i dodałam łyżkę miodu. 


Na obiad zupa marchewkowa na ostro:

5 marchewek
1i1/2 l bulionu
 biała cebula
mała papryczka chilli
ząbek czosnku
oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa pokroiłam na małe kawałeczki, podsmażyłam (można też upiec w piekarniku) i załam bulionem. Po kilku minutach, kiedy warzywa były miękkie zmiksowałam i posypałam płatkami chili. 





Kolacja jajecznica z jajek od ekologicznych kurek, sałata i szczypiorek.

Dzień był lekki i bardzo przyjemny. Czułam się radośnie i miałam dużo energii do działania. Czuje wiosnę!:) 


poniedziałek, 4 lutego 2013

Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach


Z
nazwy te papryki są białe, dla mnie zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a ja zatęskniłam za greckimi smakami. Zapraszam na papryki faszerowane.


SKŁADNIKI

3 - 6  sztuk białych papryk 
1- 2 szklanki ugotowanego ryżu (w zależności od ilości papryk)
opakowanie sera feta 150 g
tymianek do smaku 
sól i pieprz do smaku 
puszka pomidorów 
1 łyżeczka oregano 
1-2 ząbki czosnku
 2-3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki nasion fenkułu - (można pominąć)
wykałaczki do spięcia papryk



PRZYGOTOWANIE:

Ser feta rozgnieć widelcem, dodać ją do ugotowanego ryżu, wlej oliwę z oliwek, dopraw pieprzem i tymiankiem. Delikatnie wyrób farsz. Umyj papryki, odetnij końcówkę z ogonkiem i oczyść środki z pestek. Napełnij papryki nadzieniem. Wykałaczkami zepnij wcześniej odcięte końcówki z ogonkiem. 

W dużym płaskim rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj do niej  przeciśnięty czosnek i wlej pomidory, nasiona fenkułu oraz dodaj sól. Wymieszaj sos i połóż na nim papryki aby dusiły się w sosie. Podczas duszenia delikatnie przekręcaj, aby były miękkie kilka razy. Dusić ok. 20 -30 minut. Pod koniec około 5 minut przed serwowaniem posypać oregano. 
Można też upiec je w piekarniku w 180 st. C przez 30 minut. 


niedziela, 3 lutego 2013

Drożdżówka z zieloną herbatą


Japońską herbatę w pudrze "Matcha " dodałam do ciasta drożdżowego. Ale jeśli nie możesz jeść drożdży z jakichś powodów w babce piaskowej też świetnie się będzie smakować. 



 
SKŁADNIKI:

4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki czubate zielonej herbaty w pudrze
1 całe jajko
0,5 kg mąki
3/4 szklanki ciepłego mleka
30 dkg drożdży 
pół kostki masła roztopionego


Zielony lukier:

szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
zielony barwnik
pół łyżeczki pudru z zielonej herbaty




PRZYGOTOWANIE:

Roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Drożdże rozkrusz i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na 5 minut.
Do dużej miski, w której będziesz wyrabiała ciasto przesiej mąkę. W wysokim naczyniu żółtka zmiksuj z cukrem na biały puch, dodaj zieloną herbatę i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Całość przelej do mąki, wlej masło, mleko z drożdżami oraz wbij jajo. Wyrabiaj. Ciasto będzie  dość lepkie, dlatego ja wyrabiałam je najpierw mikserem, potem łopatką ręcznie, podsypując delikatnie mąką. Formę keksową wysmaruj zimnym masłem, oprósz krupczatką. 



Ciasto piecze się około 45 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu należy je ostudzić.


Wykonaj lukier wlewając do cukru 2 łyżki soku z cytryny i resztę składników. Polej ciasto na kratce gęstym lukrem.

Pyszne na niedzielny deser.