150 gram mąki owsianej
50 gram mąki jaglanej
50 gram mąki lnianej
50 gram mąki kasztanowej (opcjonalnie, choć mąka kasztanowa jest bardzo zdrowa, można śmiało zastosować pełnej rutyny mąki gryczanej )
2 banany bardzo dojrzałe ( moje ważyły 200 gram)
2 łyżki dobrego kakao
100 ml oleju rzepakowego
po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
100 -120 ml napoju migdałowego lub owsianego
2 jaja (weganie omijają ten składnik)
Banany lekko zmiksować, dodać mleko i olej. Zamieszać. Do miski przesypać suche składniki, zamieszać trzepaczką, wlać mokre składniki wymieszać, wbić jaja. Do formy na muffinki włożyć papiloty i nakładać po 2 lub 2 i 1/2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 -30 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Papiloty
Papiloty zrobiłam z papieru do pieczenia. Wycięłam kwadraty 16x16 cm. Na wysokiej szklance o dnie ok. 5 cm średnicy formowałam tulipanowe papiloty. Odwróciłam szklankę do góry dnem. Położyłam papier środkiem na dnie a na bokach zaczęłam zaginać fałdy papieru.