sobota, 16 listopada 2019

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Bardzo lubię to połączenie śledzi z burakami. Pieczone buraki są znacznie lepsze od gotowanych, dlatego je polecam.
Po przygotowaniu dobrze jest odstawić na godzinę sałatkę, aby składniki się "przegryzły".

SKŁADNIKI

4 szt upieczonych małych buraków
opakowanie śledzi 200 g
2 jajka
2 łyżeczki kaparów
kilka korniszonów
1 zielone jabłko
czerwona cebula
koperek
pieprz
łyżka musztardy Dijon
sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Buraki, śledzie, jabłka, korniszony, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać.
Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing. Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony.









piątek, 15 listopada 2019

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

To bardzo proste danie a smak ma niezwykły. Pasuje do białych mięs i do grzybów np. boczniaków.

SKŁADNIKI:

4 małe bataty
sól himalajska
1 łyżka masła klarowanego

Sos:

1- 2 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
4 szt. orzechów włoskich podprażonych i posiekanych

tymianek
czerwony pieprz a/i najlepiej pestki granatu, których zapomniałam dodać do zdjęcia;)

PRZYGOTOWANIE:

Bataty obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut (do 15). Odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła klarowanego i miksujemy.
Na patelni wlewamy miód i ocet. Redukujemy kilka minut. Dodajemy orzechy, mieszamy a następnie wykładamy gorące pure na talerz, polewamy sosem, dodajemy tymianek i czerwony pieprz a najlepiej owocem granatu.

niedziela, 10 listopada 2019

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Pyszne kawałki kurczaka w aksamitnym sosie winno pomidorowym. Mięso przesycone do głębi aromatami: przyprawami i winem. Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta. Podane z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina MOŻE STANOWIĆ UROCZYSTY OBIAD LUB KOLACJĘ. Oryginalny przepis poleca wziąć całego kurczaka. Ja wolę same udka. 

SKŁADNIKI:

6-8 pałek z kurczaka
6-8 udzików z kurczaka
1 łyżka musztardy Dijon
olej 2-3 łyżki
50 ml wódki dębowej ( opcjonalnie)
300 g pieczarek
100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
cebula
500 ml wina czerwonego
2 ząbki czosnku
marchewka duża
1 łyżka koncentratu pomidorowego
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
gałązka rozmarynu
pieprz i  sól

PRZYGOTOWANIE:

Kawałki kurczaka myjemy. Z oleju, musztardy, i wódki robimy marynatę. Zalewamy kawałki kurczaczka. Odstawiamy na 20 minut. Następnie obsmażamy na złoto każdą część mięsa. Przekładamy do rondla lub naczynia żeliwnego. Wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Marchewkę kroimy na kawałki. Wkładamy wszystko do kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy do godziny. 10 minut przed końcem dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypujemy natką. Podajemy np. z bagietką.