sobota, 16 listopada 2019

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Niedawno kupiłam śedzie a’la anchois. Są małe, jednak dla mnie zbyt słone. Dlatego nie polecam dodawać soli do sałatki.
Po przygotowaniu dobrze jest odstawić na godzinę sałatkę, aby składniki się "przegryzły".

4 szt upieczonych małych buraków
opakowanie śledzi a'la anchois
2 jajka
2 łyżeczki kaparów
kilka korniszonów
1 zielone jabłko
czerwona cebula
koperek
pieprz

łyżka musztardy Dijon
sok z połówki cytryny lub ocet jabłkowy
2 łyżki oliwy z oliwek


Buraki, śledzie, jabłka, korniszony i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać.
Z musztardy, soku z cytryny i z oliwy zrobić dresing.  Dodać do wcześniej pokrojonych składników. Dodać kapary i korniszony.









piątek, 15 listopada 2019

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

To bardzo proste danie a smak ma niezwykły. Pasuje do białych mięs i do grzybów np. boczniaków.

4 małe bataty
sól himalajska
1 łyżka masła klarowanego

2 łyżki miodu
3 łyżki octu jabłkowego
4 połówki orzechów włoskich podprażonych i posiekanych

tymianek
czerwony pieprz a najlepiej pestki granatu, których zapomniałam dodać do zdjęcia;)

Bataty obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut ( do 15). Odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła klarowanego i miksujemy.
Na patelni wlewamy miód i ocet. Redukujemy kilka minut. Dodajemy orzechy, mieszamy a następnie wykładamy gorące pure na talerz, polewamy sosem, dodajemy tymianek i czerwony pieprz a najlepiej owocem granatu.

niedziela, 10 listopada 2019

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Pyszne kawałki kurczaka w aksamitnym sosie winno pomidorowym. Mięso przesycone do głębi aromatami przyprawami i winem. Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta. Podane z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Oryginalny przepis poleca wziąć całego kurczaka. Ja wolę same udka. 


7 pałek z kurczaka
7 udzików z kurczaka
1 łyżka musztardy Dijon
olej 2-3 łyżki
50 ml wódki dębowej
300 gram pieczarek
100 gram boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
cebula
500 ml wina czerwonego
2 ząbki czosnku
marchewka duża
1 łyżka koncentratu pomidorowego
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
gałązka rozmaryny
pieprz i  sól

Kawałki kurczaka myjemy. Z oleju, musztardy, i wódki robimy marynatę. Zalewamy kawałki kurczaczka. Odstawiamy na 20 minut. Następnie obsmażamy na złoto każdą część mięsa. Przekładamy do rondla lub naczynia żeliwnego. Wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Marchewkę kroimy na kawałki. Wkładamy wszystko do kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy do godziny. 10 minut przed końcem dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypujemy natką. Podajemy np. z bagietką.