niedziela, 10 listopada 2019

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Pyszne kawałki kurczaka w aksamitnym sosie winno pomidorowym. Mięso przesycone do głębi aromatami: przyprawami i winem. Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta. Podane z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina MOŻE STANOWIĆ UROCZYSTY OBIAD LUB KOLACJĘ. Oryginalny przepis poleca wziąć całego kurczaka. Ja wolę same udka. 

SKŁADNIKI:

6-8 pałek z kurczaka
6-8 udzików z kurczaka
1 łyżka musztardy Dijon
olej 2-3 łyżki
50 ml wódki dębowej ( opcjonalnie)
300 g pieczarek
100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
cebula
500 ml wina czerwonego
2 ząbki czosnku
marchewka duża
1 łyżka koncentratu pomidorowego
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
gałązka rozmarynu
pieprz i  sól

PRZYGOTOWANIE:

Kawałki kurczaka myjemy. Z oleju, musztardy, i wódki robimy marynatę. Zalewamy kawałki kurczaczka. Odstawiamy na 20 minut. Następnie obsmażamy na złoto każdą część mięsa. Przekładamy do rondla lub naczynia żeliwnego. Wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Marchewkę kroimy na kawałki. Wkładamy wszystko do kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy do godziny. 10 minut przed końcem dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Posypujemy natką. Podajemy np. z bagietką.

2 komentarze: