Przepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny.
Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto.
Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło się upiec w zwykłej tortownicy.
Ja mam na szczęście małą ok. 19 cm tortownicę, więc miałam w czym upiec ciasto. Gdybym ściśle trzymała się składników z opakowania, nie miałabym w czym upiec ciasta i byłabym w kłopocie.
Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było upieczone w zwykłej tortownicy. Z poniższych wystarcza na małą foremkę.
SKŁADNIKI:
125 g miękkiego masła
125 g cukru
150 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć porządnie z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok. 45 minut.
Krem
(składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta)
małe opakowanie serka mascrpone
50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
2 pełne łyżki lemon curd
skórka z otartej cytryny
Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.
Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:
Poncz
małe opakowanie serka mascrpone
50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
2 pełne łyżki lemon curd
skórka z otartej cytryny
Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.
Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:
Poncz
pół szklanki gorącej wody
łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy (bo akurat taki miałam)
sok z połówki cytryny
Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz.
Wygląda pysznie! :>
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
piękne! :)
OdpowiedzUsuńJa po prostu kocham cytrynowe słodkości. To ciasto wygląda pysznie i z chęcią bym zjadła duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, z taką śnieżną pierzynką :)
OdpowiedzUsuńAch ten krem <3
OdpowiedzUsuńTo ciacho kusi mnie :D
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho :) cytrynowe smaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMmm... To wręcz tort:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciacho cytrynowe, jest takie odświeżające:)
OdpowiedzUsuńUuuuuu, wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńNa taki deser ja się chętnie pokuszę! Uwielbiam zajadać się ciastami z kremem cytrynowym :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko i słodko :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńSuper, mój facet by oszalał, uwielbia wszystkie cytrynowe słodkości, muszę zapisać ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńi ten wierzch z lukrowych kuleczek <3
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje! :)
Uwielbiam cytrynowe ciasta! A Twoje prezentuje się wspaniale. Niczym torcik :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo delikatne. Jako że uwielbiam desery cytrynowe, przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńKusi już samym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek...
OdpowiedzUsuń