czwartek, 11 lutego 2021

Chrupiące faworki z bąblami. Chrust

 

Faworki z mąki orkiszowej są chrupiące i leciutkie. Sprawdzony przepis. Takie trochę zdrowsze ;) 
 
175 gram mąki orkiszowej tortowej
3 żółtka zielononóżki
2 łyżki śmietany 18% bez laktozy
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
trochę mielonej wanilii
do oprószenia puder z ksylitolu

olej do smażenia ok.0,5 litra


Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób kopczyk.W kopczyku zrób dołek, dodaj żółtka, śmietanę, sól, wanilię i spirytus (jeśli ciasto będzie za luźne dosyp mąki) i  zagnieć. Wyrobione ciasto zawiń w filię spożywczą i odłóż na bok na 10  minut. Po 10 minutach kulę wybijać wałkiem kilkakrotnie zwijając ciasto do środka. Czynność powtórz kilka razy. Dzięki wybiciu powstaną bąbelki. Wybite wałkiem ciasto rozwałkuj cienko, potnij w paski o szerokości 2 cm. o długości 10 cm. Natnij w środku wzdłuż i przełóż jeden koniec przez nacięcie tworząc faworka. 
Smaż w oleju rozgrzanym do 180 stopni C. na słomkowy kolor.
Wyjmij patyczkiem na ręcznik papierowy. Po odsączeniu i wystudzeniu oprósz pudrem np. z ksylitolu. 













poniedziałek, 8 lutego 2021

Cebularze przepis na sześć bułeczek

 

Za oknem -12 stopni C. W taką pogodę przyda się zjeść coś gorącego prosto z piekarnika. Niech będą to cebularze. My mamy do nich jeszcze kubek zupy grzybowej.

Ciasto:

200 gram mąki orkiszowej jasnej
50 gram pełnoziarnistej
20 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
płaska łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki rozmarynu i mielonego kminku
130 ml mleko lub woda 
3 łyżki oleju
1 jajko


Nadzienie:

2 białe cebule
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy 
kminek cały 

Cebulę obierz, pokrój w plasterki i usmaż  dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju. Na koniec dodaj pieprz i pieprz ziołowy oraz kminek. Odstaw na bok.Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozpuść w mleku lub wodzie, wlej do mąki, dodać miód i resztę składników. Zagnieć ciasto wyrabiając 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe kawałki ( u mnie wyszło 75 gram każda bułeczka). Uformuj okrągłe bułeczki, szklanką zrób na środku wgłębienie i nałóż w środek farsz cebulowy, posyp odrobiną kminku. Boki bułek posmaruj wodą lub mlekiem. 

Piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz cebularze 20-25 minut.