czwartek, 11 lutego 2021

Faworki orkiszowe

 

Faworki z mąki orkiszowej są chrupiące i leciutkie. Sprawdzony przepis. Takie trochę zdrowsze ;) z pudrem z ksylitolu, zółtkami od zielononóżki i śmietaną bez laktozy.
 
SKŁADNIKI:

175 g mąki orkiszowej tortowej
3 żółtka zielononóżki
2 łyżki śmietany 18% bez laktozy
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
trochę mielonej wanilii
do oprószenia puder z ksylitolu

olej do smażenia ok.0,5 litra

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób kopczyk.W kopczyku zrób dołek, dodaj żółtka, śmietanę, sól, wanilię i spirytus (jeśli ciasto będzie za luźne dosyp mąki) i  zagnieć. Wyrobione ciasto zawiń w filię spożywczą i odłóż na bok na 10 minut. Po 10 minutach kulę wybij wałkiem kilkakrotnie zawijając ciasto do środka. Czynność powtórz kilka razy. Dzięki wybiciu powstaną bąbelki. Wybite wałkiem ciasto rozwałkuj cienko, potnij w paski o szerokości 2 cm. o długości 10 cm. Natnij w środku wzdłuż i przełóż jeden koniec przez nacięcie tworząc faworka. 
Smaż w oleju rozgrzanym do 180° C na słomkowy kolor.
Wyjmij patyczkiem na ręcznik papierowy. Po odsączeniu i wystudzeniu oprósz pudrem np. z ksylitolu. 













poniedziałek, 8 lutego 2021

Cebularze przepis

 

Za oknem -12 stopni C. W taką pogodę przyda się zjeść coś gorącego prosto z piekarnika. Niech będą to cebularze. My mamy do nich jeszcze kubek zupy grzybowej.

Ciasto:

200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
płaska łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki rozmarynu i mielonego kminku
130 ml mleko lub woda 
3 łyżki oleju
1 jajko


Nadzienie:

2 białe cebule
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy 
kminek cały 

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w plasterki i usmaż  dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju. Na koniec dodaj pieprz i pieprz ziołowy oraz kminek. Odstaw na bok. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozpuść w mleku lub wodzie, wlej do mąki, dodać miód i resztę składników. Zagnieć ciasto wyrabiając 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe kawałki (u mnie wyszło 75 gramów każda bułeczka). Uformuj okrągłe bułeczki, szklanką zrób na środku wgłębienie i nałóż w środek farsz cebulowy, posyp odrobiną kminku. Boki bułek posmaruj wodą lub mlekiem. 

Piekarnik nastaw na 190 stopni C i piecz cebularze 20-25 minut.