czwartek, 21 czerwca 2018

Tarta z jagodami i jabłkiem


Połączenie jagód z jabłkiem jest ciekawe. Gryząc kęs napotykasz na kawałeczek jabłka.

Składniki

250 g mąki owsianej lub pszennej orkiszowej
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy  3 łyżki
woda zimna  3 łyżki
120 g masła zimnego bez laktozy
jagody świeże lub mrożone 3 szklanki
żelatyna lub agar agar 4 łyżki
cukier waniliowy  1 opakowanie
kwaśne jabłko - 1 szt
























Ciasto:

Wsyp mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do malaksera. Dodaj pocięte w kostkę zimne masło. Zmieszaj. Dodaj trzy łyżki zimnej wody. Ciasto wyłóż na folię, zagnieć kulę i włóż do lodówki na 40 minut. Wyjmij z lodówki rozwałkuj do wielkości formy na tartę. Formę wysmaruj wcześniej masłem. Wyłóż ciasto. Spód nakłuj widelcem. Piecz w 175 stopniach ok 15-20 minut.







































Jagody oczyszczone, umyte i przebrane włóż do rondla, zmiksuj lekko blenderem. Zagotuj. Zblenduj i dodaj pokrojone w kostkę kwaśne jabłko. Zamieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie i  dodaj do masy jagodowej. Wystudź. Upieczone ciasto także wystudź. Kiedy masa zacznie gęstnieć wlej na wypieczony spód tarty. Włóż do lodówki.