Tarta na kruchym spodzie z jabłkiem i jagodami. Połączenie jagód z jabłkiem jest ciekawe. Gryząc kęs napotykasz na kawałeczek jabłka. Na wierzch można położyć łyżkę śmietany, jogurtu.
Do ciasta wybierz mąką która najbardziej ci odpowiada.
SKŁADNIKI:
250 g mąki owsianej/pszennej lub pszennej orkiszowej
proszek do pieczenia bezglutenowy lub zwykły - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki
120 g masła zimnego bez laktozy
jagody świeże lub mrożone 3 szklanki
żelatyna lub agar agar 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kwaśne jabłko - 1 szt.
Ciasto:
Wsyp mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do malaksera. Dodaj pocięte w kostkę zimne masło. Zmieszaj. Dodaj trzy łyżki zimnej wody. Ciasto wyłóż na folię, zagnieć kulę i włóż do lodówki na 40 minut. Wyjmij z lodówki rozwałkuj do wielkości formy na tartę. Formę wysmaruj wcześniej masłem. Wyłóż ciasto. Spód nakłuj widelcem. Piecz w 175° C ok. 15-20 minut.
SKŁADNIKI:
250 g mąki owsianej/pszennej lub pszennej orkiszowej
proszek do pieczenia bezglutenowy lub zwykły - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki
120 g masła zimnego bez laktozy
jagody świeże lub mrożone 3 szklanki
żelatyna lub agar agar 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kwaśne jabłko - 1 szt.
Ciasto:
Wsyp mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do malaksera. Dodaj pocięte w kostkę zimne masło. Zmieszaj. Dodaj trzy łyżki zimnej wody. Ciasto wyłóż na folię, zagnieć kulę i włóż do lodówki na 40 minut. Wyjmij z lodówki rozwałkuj do wielkości formy na tartę. Formę wysmaruj wcześniej masłem. Wyłóż ciasto. Spód nakłuj widelcem. Piecz w 175° C ok. 15-20 minut.
Wypełnienie:
Jagody oczyszczone, umyte i przebrane włóż do rondla, zmiksuj lekko blenderem. Zagotuj. Zblenduj i dodaj pokrojone w kostkę kwaśne jabłko i zamieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie i dodaj do masy jagodowej. Wystudź. Upieczone ciasto także wystudź. Kiedy masa zacznie gęstnieć wlej na wypieczony spód tarty. Włóż do lodówki.