Kupiłam duże ziemniaki, które wspaniale nadawały się na placki. Do nich przygotowałam gulasz warzywny, lekki kolorowy i pikantny. Delektowaliśmy się jedząc. Polecam na obiad!
SKŁADNIKI:
500 g młodych ziemniaków
2 jaja
sól i pieprz
cebula
PLACKI: Obrać ziemniaki i zetrzeć na małych oczkach. Przełożyć na sitko. tak aby, woda z ziemniaków spływała do miski. Na dnie osiądzie skrobia. Zlać wodę a skrobię przełożyć do utartych ziemniaków. Zetrzeć cebulę na tarce, wbić jaja, doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na złoto na średnim ogniu.
GULASZ:
bakłażan
cukinia żółta
papryka zielona
cebula
1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka ziół prowansalskich, kminu
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
papryczka chili
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka węgierskiej papryki z tubki
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz, następnie na patelnię dodać paprykę, cebulę a na końcu cukinię i czosnek i podsmażyć kilka minut. Dodać pomidory, zioła prowansalskie, kmin i oregano i wczesniej podsmażone bakłażany. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i paprykę z tubki i dusić jeszcze 5 minut.
Wierzch posypać natką.