sobota, 12 września 2020

Placki ziemniaczane z gulaszem


Teraz z końcem lata warzywa są najsmaczniejsze. Jędrne, kolorowe, pełne witamin. 

Kupiłam duże ziemniaki, które wspaniale nadawały się na placki. Do nich przygotowałam gulasz warzywny, lekki kolorowy i pikantny. Delektowaliśmy się jedząc. Polecam na obiad!
 

SKŁADNIKI:

500 g młodych ziemniaków

2 jaja

sól i pieprz

cebula 

PLACKI: Obrać ziemniaki i zetrzeć na małych oczkach. Przełożyć na sitko. tak aby, woda z ziemniaków spływała do miski. Na dnie osiądzie skrobia. Zlać wodę a skrobię przełożyć do utartych ziemniaków. Zetrzeć cebulę na tarce, wbić jaja, doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na złoto na średnim ogniu.

GULASZ:

bakłażan

cukinia żółta

papryka zielona 

cebula 

1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżeczka ziół prowansalskich, kminu

1/2 łyżeczki oregano

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

papryczka chili 

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 

1 łyżka węgierskiej papryki z tubki

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz, następnie na patelnię dodać paprykę, cebulę a na końcu cukinię i czosnek i podsmażyć kilka minut. Dodać pomidory, zioła prowansalskie, kmin i oregano i wczesniej podsmażone bakłażany. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i paprykę z tubki i dusić jeszcze 5 minut.

Wierzch posypać natką.


czwartek, 10 września 2020

"Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność" Agata Lewandowska

 


W nowej książce o zdrowym stylu życia "Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność" Agaty Lewandowskiej wydanej przez Wydawnictwo RM znajdziemy charakterystykę poszczególnych warzyw oraz przepisy na zdrowie i odporność. O odporność organizmu czyli zdolności organizmu do obrony przed patogenami  należy dbać cały rok. Z książki dowiemy się jak dbać o zdrowie i odporność, być młodym i witalnym. Jak zapobiegać chorobom takim jak cukrzyca, nadciśnienie. Jak przeciwdziałać zaparciom. Jakie warzywa należy włączyć do swojego jadłospisu, aby móc korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Które z nich poprawią kondycję, włosów, skóry i oczu.
Przygotowane przepisy są łatwe i smaczne. To przepisy na zupy, obiady, ciasteczka, gofry, frytki, muffinki, soki czy koktajle.


Autorka opisuje 23 gatunki warzyw, które mają wyjątkowo prozdrowotne właściwości. Wyjaśnia ile warzyw powinniśmy jeść w ciągu każdego dnia. I że ziemniaki oraz batatów nie zalicza się to pięciu porcji warzyw spożywanych w ciągu dnia. Bo choć są warzywami to zawierają węglowodany, które są w kaszach, mąkach i makaronach. 


Uwielbiam rzeżuchę i od niej pierwszej zaczęłam czytanie książki. Znam jej właściwości, często hoduję  w domu na parapecie. 

Przepis z książki na pastę z awokado i rzeżuchą 

miękkie awokado
2-3 łyżki serka naturalnego
garść świeżo zerwanej rzeżuchy
ostra papryczka
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka oliwy
pieprz i sól

Awokado przeciąć na pól, wyjąć pestkę. Podzielić owoc na małe części i utrzeć z oliwą, sokiem i serkiem. Doprawić do smaku. Połączyć z rzeżuchą.




Serdecznie dziękuję Wydawnictwu RM za egzemplarz książki. 

środa, 9 września 2020

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym

 

Sałatka z kiszonym patisonem, jakiem i kukurydzą

SKŁADNIKI:

roszponka

jajko ugotowane na twardo

patison kiszony

2-3 łyżki kukurydzy


Dressing:

łyżeczka musztardy

2-3 łyżki oliwy

2 łyżki wody z kiszonych patisonów


PRZYGOTOWANIE:

Składniki dressingu wymieszać.

Na talerz położyć garść roszponki, przeciąć jajko na ćwiartki, patisona na mniejsze kawałki, dodać kukurydzę. Polać dresingiem.





 





wtorek, 8 września 2020

Kiszone patisony

Na targu kupiłam patisony, które mieściły się w dłoni. Postanowiłam je zakisić. Wyszły obłędne w smaku. Jeśli macie dostęp lub sami je hodujecie koniecznie wypróbujcie ten przepis

SKŁADNIKI

patisony

zalewa: na 1 litr przegotowanej zimnej wody łyżka stołowa soli kamiennej niejodowanej!!!

po 3-4 ziela angielskie do każdego słoika

po 1 liściu laurowym

 po 2 ząbki czosnku

na 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach

koper włoski baldachim lub nasiona

PRZYGOTOWANIE

Przygotować słoiki (wymyć, wyparzyć). Na dno włożyć po 2 ząbki czosnku, liściu laurowym, kilku ziaren ziela angielskiego, koper i kolendrę. Umyte i przecięte na pół patisony umieścić w słoiku ciasno. Zalać zalewą wody z solą. Wierzch obciążyć naczyniem np. talerzykiem lub małym spodkiem, aby na wierzch nie wypływały patisony. Kisić w ciemnym miejscu kilka dni. Po 3 dniach są gotowe do spożycia. Zakręcić słoiki i włożyć do zimnego miejsca (piwnica, lodówka).

Podobno nie lubią być długo trzymane. Nie wiem, nie mam zdania. Zobaczę jak będą się zachowywać te dłużej trzymane. 




poniedziałek, 7 września 2020

Makaron z pesto ze szpinaku

 

Makaron kukurydziany ze szpinakiem💚 oliwą z oliwek, skórką z cytryny, skropione jej sokiem z pestkami dyni które robią dziś za parmezan.

1/2 opakowania szpinaku baby

2-3 łyżki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

sok z cytryny -1 łyżka

skórka z otartej cytryny - do smaku

podprażone pestki dyni utarte w moździerzu 


dowolny makaron 100-120 gram na osobę


Szpinak, czosnek o oliwę przelej do wysokiego naczynia i zblenduj na gładko. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i dodaj pesto. Wymieszaj ze skórką z cytryny. Utrzyj pestki dyni. Wyłóż makaron na talerz. Posyp pestkami dyni i lekko skrop cytryną.