środa, 24 marca 2021

Kremowy dahl z soczewicy z chlebkami

 

Pyszny, sycący, kremowy dahl z soczewicy z chlebkami. Potrzebujesz 20 minut na przygotowanie pysznego obiadu lub kolacji.


Składniki:

szklanka soczewicy pomarańczowej lub żółtej

 2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach

2 łyżeczki przyprawy curry lub kurkumy

2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej 1 łyżka

chili w płatkach

2-3 kostki mrożonego szpinaku

Na chlebki:

szklanka mąki orkiszowej 

2-3 czubate łyżki jogurtu naturalnego

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody


W rondlu rozgrzać olej, dodać przyprawy lekko podprażyć, dodać wypłukaną soczewicę. Wlać 2 szklanki wody, posolić do smaku i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i szpinak. Gotować 5 minut.

W czasie kiedy gotuje się dahl zagnieć z podanych składników ciasto na chlebki. Jeśli będzie za tępe dodaj trochę jogurtu, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto równe części i podsypując mąką rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wypiecz chlebki z dwóch stron.  

Rozłóż na miseczki, podaj pieczywo i dodaj łyżkę jogurtu (opcjonalnie). Jeśli masz kolendrę dodaj do potrawy. 


Racuchy z jabłkami i bananem

 

Miękkie, puszyste a jabłek dałam dwa razy. Całe jabłko poszło do ciasta a do tego jeszcze smażone jabłka z cynamonem ze słoika.


Składniki:

200 gram mąki orkiszowej w tym 20 gram pełnoziarnistej

1 jajko ( 1 łyżka octu dla wegan)

300 ml pitnego jogurtu, maślanki lub kefir sojowy lub jogurt sojowy 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

trochę ekstraktu waniliowego


średnie jabłko 


jabłka smażone ze słoika lub szarlotka od Zakwasowni ( u mnie właśnie ich szarlotka)

 banan

trochę mięty

kilka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich. 


Przygotowanie:


Składniki ciasta mieszamy za pomocą trzepaczki. Obieramy jabłko, kroimy na ćwiartki lub ósemki a potem na cienki plasterki. Przekłądamy do ciasta i mieszamy.  Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy jednakowej wielkości racuchy. 

Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.




poniedziałek, 22 marca 2021

Owsianka nocna z nasionami i kakao

 

Płatki owsiane są najzdrowszym pokarmem na świecie. Są najlepsze dla sportowców, amatorów. Pomagają w odchudzaniu, niezbędne w diecie wegan. Wspaniałe na śniadanie. Gotowane, namaczane, pieczone. Mają wiele prozdrowotnych właściwości. 

Moja nocna owsianka składa się:


Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych

3/4 -1 szklanka dowolnego napoju roślinnego ( u mnie owsiany)

2 łyżeczki nasion chia

1 łyżeczka surowego kakao

1/2 łyżeczki mielonego złotego lnu

2 łyżeczki łuskanych nasion konopnych i wiórków kokosowych

1 łyżka syropu klonowego

kilka migdałów

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki na cała noc.