Pyszny, sycący, kremowy dahl z soczewicy z chlebkami. Potrzebujesz 20 minut na przygotowanie pysznego obiadu lub kolacji.
Składniki:
1 szklanka soczewicy pomarańczowej lub żółtej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
2 łyżeczki przyprawy curry lub kurkumy
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej 1 łyżka
chili w płatkach
2-3 kostki mrożonego szpinaku
Na chlebki:
szklanka mąki orkiszowej
2-3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
W rondlu rozgrzać olej, dodać przyprawy lekko podprażyć, dodać wypłukaną soczewicę. Wlać 2 szklanki wody, posolić do smaku i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i szpinak. Gotować 5 minut.
W czasie kiedy gotuje się dahl zagnieć z podanych składników ciasto na chlebki. Jeśli będzie za tępe dodaj trochę jogurtu, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto równe części i podsypując mąką rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wypiecz chlebki z dwóch stron.
Rozłóż na miseczki, podaj pieczywo i dodaj łyżkę jogurtu (opcjonalnie). Jeśli masz kolendrę dodaj do potrawy.