środa, 24 marca 2021

Kremowy dahl z soczewicy z chlebkami

 

Pyszny, sycący, kremowy dahl z soczewicy z chlebkami. Potrzebujesz 20 minut na przygotowanie pysznego obiadu lub kolacji.


Składniki:

1 szklanka soczewicy pomarańczowej lub żółtej

 2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach

2 łyżeczki przyprawy curry lub kurkumy

2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej 1 łyżka

chili w płatkach

2-3 kostki mrożonego szpinaku

Na chlebki:

szklanka mąki orkiszowej 

2-3 czubate łyżki jogurtu naturalnego

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody


W rondlu rozgrzać olej, dodać przyprawy lekko podprażyć, dodać wypłukaną soczewicę. Wlać 2 szklanki wody, posolić do smaku i gotować 15 minut. Po tym czasie dodać koncentrat i szpinak. Gotować 5 minut.

W czasie kiedy gotuje się dahl zagnieć z podanych składników ciasto na chlebki. Jeśli będzie za tępe dodaj trochę jogurtu, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podziel ciasto równe części i podsypując mąką rozwałkuj na cienkie placki. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wypiecz chlebki z dwóch stron.  

Rozłóż na miseczki, podaj pieczywo i dodaj łyżkę jogurtu (opcjonalnie). Jeśli masz kolendrę dodaj do potrawy. 


Racuchy z jabłkami i bananem

 

Miękkie, puszyste  racuchy z jabłkami. Podałam je z bananami i smażonymi jabłkami oraz miętą. Podaję skąłdniki dla wegan i wegetarian.


Składniki:

200 g mąki orkiszowej w tym 20 g pełnoziarnistej

1 jajko (1 łyżka octu dla wegan)

300 ml pitnego jogurtu, maślanki lub kefir sojowy lub jogurt sojowy 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

trochę ekstraktu waniliowego

średnie jabłko 


jabłka smażone ze słoika lub szarlotka od Zakwasowni (u mnie właśnie ich szarlotka)

 banan

trochę mięty

kilka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich. 

Przygotowanie:

Składniki ciasta mieszamy za pomocą trzepaczki. Obieramy jabłko, kroimy na ćwiartki lub ósemki a potem na cienkie plasterki. Przekładamy do ciasta i mieszamy.  Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy jednakowej wielkości racuchy. 

Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.




poniedziałek, 22 marca 2021

Owsianka nocna z nasionami i kakao

 

Płatki owsiane są najzdrowszym pokarmem na świecie. Są najlepsze dla sportowców i amatorów. Pomagają w odchudzaniu, niezbędne w diecie wegan. Wspaniałe na śniadanie. Gotowane, namaczane, pieczone. Mają wiele prozdrowotnych właściwości. 

Moja nocna owsianka składa się:


Składniki:

1/2 szklanki płatków owsianych

3/4 -1 szklanka dowolnego napoju roślinnego ( u mnie owsiany)

2 łyżeczki nasion chia

1 łyżeczka surowego kakao

1/2 łyżeczki mielonego złotego lnu

2 łyżeczki łuskanych nasion konopnych i wiórków kokosowych

1 łyżka syropu klonowego

kilka migdałów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki na cała noc.