SKŁADNIKI:
1 słoik lub puszka czerwonej fasoli lub białej
1 kostka bulionu warzywnego
świeże pomidory - 4szt.
cebula czerwona
czosnek - 2-3 ząbki
ostre papryczki chilli - do smaku ( dałam 1 szt.)
suszone oregano - 1/2 łyżeczki
wędzona papryka 1/2 łyżeczki
sól i czarny pieprz - do smaku
dodatki:
awokado,
"makaron"z tortilli ( użyłam kukurydzianej bezglutenowej)
limonka,
natka kolendry
ser feta (trochę)
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory umyj i przekrój na pół. Odbierz ząbki czosnku i pokrój cebulę w dość grube krążki. Rozgrzej patelnię i smaż- przypalaj na suchej patelni cebulę, pomidory ułożone skórką do dna i czosnek aż prawie się (ok. 10 minut) przypalą ale nie spalą:). Następnie zawartość patelni przełóż do garnka, wlej wodę ok. 600 ml i dodaj kostkę bulionu oraz ostre papryczki i gotuj kilka minut. W między czasie zmiksuj fasolę z całą zawartością słoika i dodaj do garnka z gotującymi się warzywami. Całość zmiksuj. Następnie dodaj oregano i dopraw pieprzem. Tortillę przekrój na pół, nałóż jedną połówkę na drugą i potnij na paski ok 1 cm. Paski uzmażkrótko na chrupko w dobrze rozgrzanym oleju (można też tak jak ja paski tortilli zrumienić na suchej patelni). Można też podać zupę z chipasami kukurydzianymi, kawałkami awokado i cząstką limonki lub skropić ją jej sokiem.