czwartek, 13 grudnia 2012

Diabelsko pikantne ciasteczka espresso

Diabelsko pikantne ciasteczka espresso ale anioł pozostawił ślad;) 
                                  

Składniki:

kostka masła 
1 papryczka chilli
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
opakowania cukru waniliowego z ziarenkami wanilii
100 ml mocnego espresso - wystudzone wcześniej przygotowane!
sól szczypta
szklanka maki pszennej
szklanka mąki żytniej
żółtko  





Miękkie masło  wraz z cukrami utrzyj w malakserze  na puszystą masę, potem dodaj kakao.  Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się połączy przeżuć je teraz na stolnicę i zagnieć w jeden zbity kawałek ciasta. Jeśli będzie wolne podsypuj mąką. 
Ja rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółkiem, jednak polecam podzielić ciasto na 3 części, z każdej zrobić wałek jak na kopytka, pociąć na niewielkie kawałki i w dłoniach formować kulki spłaszczając je delikatnie od góry. Zrobiłam kilka takich i wyszły świetne,  lepsze niż wycięte z kółka. 
Piec 18-20 minut w 180 stopniach. 



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

niedziela, 9 grudnia 2012

Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem


Pasztet:

500 gram świeżego łososia
 2 jajka
1 spora cebula
1 czerstwa bułka na zakwasie
łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu
łyżeczka soli
papryka mielona do posypania

bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki 

Dodatki:

300 gram jarmużu
2- 3 łyżki oliwy
owoce granatu




Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę pszenną na zakwasie i całe jajka. Zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Na koniec dodać marynowany zielony pieprz i wymieszać już samemu, aby ostrza nie zmieliły pieprzu. 


Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką.






Dodatek:

Jarmuż blanszować 2-3 minuty  we wrzącej i osolonej wodzie. Odcedzić. Ułożyć na półmisku i posypać owocami granatu. Polać dobrą oliwą.