Składniki:
3/4 kostki masła
1 papryczka chilli
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
opakowania cukru waniliowego z ziarenkami wanilii
100 ml mocnego espresso - wystudzone wcześniej przygotowane!
sól szczypta
szklanka maki pszennej (180g)
szklanka mąki żytniej (180g)
żółtko
Przygotowanie:
Miękkie masło wraz z cukrami utrzyj w malakserze na puszystą masę, potem dodaj kakao. Papryczkę chili (sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się połączy przełóż je na stolnicę i zagnieć w kulę ciasto. Jeśli będzie za miękkie podsypuj mąką.
Ja rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółkiem, jednak polecam podzielić ciasto na 3 części, z każdej zrobić wałek jak na kopytka, pociąć na niewielkie kawałki i w dłoniach formować kulki spłaszczając je delikatnie od góry. Zrobiłam kilka takich i wyszły świetne, lepsze niż wycięte z kółka.
Piec 18-20 minut w 180 stopniach.