wtorek, 22 października 2024

Kisiel z żurawiny i dzikej róży

Kisiel. Nie zawsze go lubiłam w dzieciństwie. Był dla mnie po prostu mdły. Taki zrobiony w domowym zaciszu smakuje wybornie. Wspaniale pasuje do niego tajska bazylia. Uwielbiam to zioło. Desery w jej towarzystwie zyskują.

Składniki:

2 porcje

200 ml soku z dzikiej róży 
100 ml zimniej wody
garść żurawiny 
1 łyżka cukru trzcinowego 
skórka z cytryny lub limonki trochę 
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 

Przygotowanie:

Żurawinę kroimy na pół. Przekładamy do garnka i wlewamy wodę. Gotujemy 1-2 minuty. Następnie dolewamy połowę objętości soku z dzikiej róży. W reszcie soku rozprowadzamy skrobię i cukier. Wlewamy na gotujący się płyn. Mieszamy a kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i przelewamy do szklanek i dekorujemy bazylią tajską.