środa, 3 sierpnia 2022

"MEAL PREP" Gotuj raz na tydzień G. Homolka


G
otuj raz na tydzień! Brzmi genialnie. Zacieram ręce i chcę jak najszybciej przeczytać TĄ książkę. Bo meal prep to dla w i e l u osób zbawienie. To metoda przyrządzania posiłków, a książkę "MEAL PREP" napisała blogerka i dietetyczka, autorka bloga SkinnyTaste, Gina Homolka. W tej metodzie najważniejsza jest baza składników. Dzięki niej przygotujesz pełnowartościowe posiłki oszczędzając czas na inne aktywności. Pragniemy przygotowywać proste, szybkie, zdrowe posiłki, które można sporządzić z wyprzedzeniem i zamrozić na zapas. Dzięki poradom oraz przepisom z książki osiągniemy ten cel. Mamy aż 120 przepisów - inspiracji na pyszne dania. Są one oznaczone symbolami na: dania szybkie, wegetariańskie, bezglutenowe, bezmleczne, zdatne do zamrażania, dania z szybkowara, walnowara czy z frytkownicy beztłuszczowej. Więc nie ma wymówek, że jesteś na diecie takiej czy innej. Nauczysz się przygotowywać odpowiednie posiłki dla siebie i rodziny. A poświęcasz... nie lubię tego słowa... a podarujesz sobie i ludziom wokół znacznie więcej. 





Zaczniesz przygotowywać zdrowe śniadania, proste lunche, zupy, zapiekanki które można mrozić. 





















Cudownym rozdziałem tej ksiażki jest część Mieszaj i łącz, zawiera listę warzyw sezonowych, prostych w przygotowaniu baz zbożowych, wstępnie przygotowanych dodatków białkowych. 




















W tej części znajduje się również propozycja na przygotowanie własnych bowli. Należy zacząć od listy zakupów, którą znajdziemy na kolejnej stronie. Z zakupionych produktów przygotujemy pesto, winegrety, a z pokrojonych warzyw, które w kolejnych dniach będą gotowe, "pod ręką", zostanie nam jedynie skomponowanie posiłku. 


Zwolennicy planowania posiłków z góry, na 26 stronie kisążki znajdą czterotygodniowy plan z odnośnikami do przepisów wraz ze wskazówki dotyczącymi przygotowania dań, przejrzystą legendą wraz z podstawami zamrażania.

Autorka sugeruje, że przepis na pieczony zielony groszek BBQ jest uzależniający. Dlatego ja zmierzę się z nim jako pierwszym z tej książki:). 

Przepis:

450 g mrożonego zielonego groszku

1 łyzka granulowanej cebuli i czosnku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki musztardy w proszku (zmieliłam ziarna gorczycy)

1 łyżka brązowego cukru

1/8 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka oliwy z oliwek


Groszek rozmrozić, położyć na ściereczce i przykryć drugą od góry, aby odsączyć jak najwięcej wilgoci. W miseczce zmieszać przyprawy. Blachę do pieczenie posmarować oliwą, rozłożyć równomiernie płasko groszek i spryskać go oliwą. Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Ponownie spryskać oliwą i przemieszać aby groszek równomiernie się nią pokrył. Teraz posypać przygotowaną mieszanką przypraw i ponownie wymieszać aby cały otoczył się przyprawami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 45-50 minut, aż będzie złoty i chrupiący. Zostawić na blachach do całkowitego ostygnięcia. Można przełożyć, jeśli coś zostanie niezjedzone, do szczelnie zamykanego pojemnika. 




















Hity z zamrażarki na dania wegetariańskie. Ta część to skarbnica przepisów na dania gotowe do zamrażania.Każdy przepis opatrzony jest informacją ile czasu ugotowany posiłek można przechowywać w lodówce a ile w zamrażarce. 




















Przepisy w książce "Meal prep" Giny Homolki są tak apetyczne, że chciałoby się zrobić je wszystkie. 

Na pewno skorzystam z informacji o wartościach odżywczych oraz kalorycznych dołączonych do opisanych potraw. Z całą pewnością przygotowanie posiłków metodą meal prep zainspirowała mnie do zastosowania prezentowanych w niej rozwiązań w praktyce. Książka jest doskonałą propozycją innego podejścia do procesu gotowania. Może je uatrakcyjnić i dać wiele satysfakcji bo przecież daje nam więcej czasowej elastyczności.


Dziękuję wydawnictwu ZNAK za egzemplarz książki.

Kisążkę polecam:)