Bardzo szybki sposób na ryż i brokuł. Brokuł jest bardzo zdrowym warzywem ze względu na zawartość sulforafan, który chroni organizm przed nowotworami.
Dla mnie najlepszy jest z dodatkiem słonej fety, która podkreśla jego smak.
Brokuł z ryżem dobrze smakuje a to za sprawą oliwy z oliwek i czosnku.
SKŁADNIKI:
200 g ryżu najlepiej basmati ( IG 50) lub brązowy lub czerwony
1 brokuł
sól himalajska 1 łyżeczka
pieprz jak lubisz
ząbek lub dwa czosnku
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować al dente (12 minut). W międzyczasie umyć brokuł i pokroić na różyczki, rozdrobnić w malakserze.
Rozgrzać około 1-2 łyżek oliwy w rondlu, dodać rozgnieciony czosnek, wsypać brokuła. Mieszać kilka minut od czasu do czasu przykrywając pokrywką, ale ma być chrupki i nie stracić koloru (ok. 5 minut wystarczy). Dodać odcedzony ryż i wymieszać, doprawić pieprzem.
Czas przygotowania 15 minut.