Bardzo szybki sposób na ryż i brokuł. Brokuł jest bardzo zdrowym warzywem ze względu na zawartość sulforafanów, który chroni organizm przed nowotworami. Czasami go lubię czasami nie.
Dla mnie najlepszy jest z dodatkiem słonej fety, która podkreśla jego smak.
Z ryżem dobrze smakuje a to za sprawą oliwy z oliwek i czosnku.
200 gram ryżu najlepiej basmati ( IG 50) lub brązowy
1 brokuł
sól himalajska
pieprz
ząbek lu dwa czosnku
oliwa z oliwek
Ryż ugotować al dente (12 minut). Podczas gotowania się ryżu umyć brokuł i pokroić na różyczki, zmielić w malakserze.
Rozgrzać ok 1-2 łyżek oliwy w rondlu, dodać rozgnieciony czosnek, wsypać brokuła. Mieszać kilka minut od czasu do czasu przykrywając pokrywką, ale ma być chrupki i nie stracić koloru ( ok. 5 minut wystarczy). Dodać odcedzony ryż i wymieszać, doprawić pieprzem.
Czas przygotowania 15 minut.