poniedziałek, 16 lutego 2015

Ryż brokułowy w 15 minut



Bardzo szybki sposób na ryż i brokuł. Brokuł jest bardzo zdrowym warzywem ze względu na zawartość sulforafanów, który chroni organizm przed nowotworami. Czasami go lubię czasami nie. 
Dla mnie najlepszy jest z dodatkiem słonej fety, która podkreśla jego smak. 
Z ryżem dobrze smakuje a to za sprawą oliwy z oliwek i czosnku. 



200 gram ryżu najlepiej basmati ( IG 50) lub brązowy
1 brokuł
sól himalajska
pieprz
ząbek lu dwa czosnku
oliwa z oliwek 


Ryż ugotować al dente (12 minut). Podczas gotowania się ryżu  umyć brokuł i pokroić na różyczki, zmielić w malakserze.
Rozgrzać ok 1-2 łyżek oliwy w rondlu, dodać rozgnieciony czosnek, wsypać brokuła. Mieszać kilka minut od czasu do czasu przykrywając pokrywką, ale ma być chrupki i nie stracić koloru ( ok. 5 minut wystarczy). Dodać odcedzony ryż i wymieszać, doprawić pieprzem.

Czas przygotowania 15 minut.