poniedziałek, 16 lutego 2015

Ryż brokułowy w 15 minut


Bardzo szybki sposób na ryż i brokuł. Brokuł jest bardzo zdrowym warzywem ze względu na zawartość sulforafan, który chroni organizm przed nowotworami. 
Dla mnie najlepszy jest z dodatkiem słonej fety, która podkreśla jego smak. 
Brokuł z ryżem dobrze smakuje a to za sprawą oliwy z oliwek i czosnku. 


SKŁADNIKI:

200 g ryżu najlepiej basmati ( IG 50) lub brązowy lub czerwony
1 brokuł
sól himalajska 1 łyżeczka 
pieprz jak lubisz 
ząbek lub dwa czosnku
oliwa z oliwek 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować al dente (12 minut). W międzyczasie umyć brokuł i pokroić na różyczki, rozdrobnić w malakserze.
Rozgrzać około 1-2 łyżek oliwy w rondlu, dodać rozgnieciony czosnek, wsypać brokuła. Mieszać kilka minut od czasu do czasu przykrywając pokrywką, ale ma być chrupki i nie stracić koloru (ok. 5 minut wystarczy). Dodać odcedzony ryż i wymieszać, doprawić pieprzem.

Czas przygotowania 15 minut.