Zostałam zaproszona przez Polska Press Grupa na debatę ekspertów której tematem było:
"Najczęstsze żywieniowe błędy popełniane przez Polaków - co wiemy o zdrowym żywieniu"
W dyskusji wzięli udział dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, prof. dr. hab. Krystyna Gutkowska Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, prof. dr. hab. Witold Płocharski Instytut Ogrodnictwa, dr Aneta Górska -Kot Ordynator Oddziału Pediatrii przy Niekłańskiej w Warszawie oraz Łukasz Bielewicz GFK Polonia.
Mimo ogromnej dostępności informacji o zdrowym żywieniu, Polacy nadal mało wiedzą o zdrowym żywieniu. Tak pokazują badania przeprowadzane przez GFK Polonia.
Oto pytania, na które odpowiadali eksperci debaty:
Czy Polacy odżywiają się zdrowo?
Co wiemy o prawidłowych postawach żywieniowych?
Czy właściwie kształtujemy nawyki żywieniowe wśród najmłodszych?
Jakie popełniamy błędy żywieniowe ?
Dieta Polaków daleka jest od ideału. Jemy za mało owoców i warzyw. Przeciętny Polak zjada 44 kg owoców i 59 kg warzyw rocznie.
Według badań spożycie owoców i warzyw spada!!!! Mimo szeroko zakrojonej edukacji żywieniowej
Jak zdrowo się odżywiać?
Nowa piramida żywieniowa jest wytyczną, co powinno znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Owoce i warzywa to bardzo dobre źródła składników mineralnych, które są bezcenne. Pozwalają uchronić się nam przed wieloma chorobami dietozależnymi, min. nowotworowymi, chorobami układu krążenia, otyłość.
Spożywając 1-3 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia zachorowalność na nowotwory spada o 14%, 3-5 razy na dobę ryzyko zmniejsza się o 30%
5-7 o spadek już o 37%
>7 ponad o 40% spada ryzyko zachorowania.
GFK Polania zadało pytanie polskim mamom:
"Czy mamy mają świadomość jaką rolę warzywa i owoce odgrywają w diecie?"
32% procent mam nie zna zaleceń IŻZ, 66% deklaruje, że zna piramidę zdrowego żywienia.
Na pytanie:
"Co jest podstawą zdrowej diety"?:
46% - nie uznaje warzyw i owoców i ich przetworów za podstawę diety
17% - wybiera produkty zbożowe,
15% mięso i ryby
"Ile ich zdaniem powinno się spożywać warzyw i owców"?
38% mam deklaruje, że powinno spożywać się mniej niż 400 gram.
Kolejnym zadanym pytaniem było:
"Ile porcji dziennie powinno się spożywać?"
19% wskazało, że pięć posiłków dziennie,
28% od 6 do 9 posiłków
a 17% poniżej 5 porcji warzyw i owoców.
Jak zwiększyć spożywanie warzyw i owoców oraz ich przetworów w tym soków?
12% !!! Polaków odpowiada, że dba o to co spożywa. Jednak z przyjemnością jemy to co lubimy. Produkty, które sprawiają nam przyjemność. Taka hedonistyczna postawa to poddawanie się chwilowym stanom zadowolenia a nie racjonalny wybór. Wiemy co powinniśmy jeść, ale inaczej postępujemy w życiu codziennym.
Edukacja na temat zdrowego żywienia powinna zacząć się od najmłodszych lat. Kreowanie nowej mody wśród dzieci - liderów opinii. Nie chodzi tu o przyrost wiedzy, ale o prawidłowe zachowanie.
Wszędzie słyszymy, żeby spożywać pięć porcji warzyw i owoców.
Ale nie każdy wie co to jest porcja. Eksperci odpowiedzieli, że porcja to "garść",
np. pół pomidora
średnie jabłko
150 g surówki
szklanka soku owocowego
6 rzodkiewek.
Przy czym 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Porcja owoców może być zastąpiona sokiem (szklanka soku).
Warzywa i owoce to antyoksydacyjne wsparcie dla naszego organizmu. Podczas sytuacji stresowych narażamy nasze DNA na stres oksydacyjny, podaż soku w sytuacji stresowej wspiera organizm.
Jakie soki wybrać, aby były najlepsze dla naszego zdrowia?
Soki bezpośrednie, soki klarowane a może zagęszczone. Opinie są różne. W Europie spada konsumpcja soków zagęszczonych, wzrasta za to spożycie soków wyciskanych oraz tzw. smoothie .
Czy Polacy mają wiedzę o sokach? Tu znów z pomocą przychodzą badania GFK Polonia.
51% badanych wie, że szklanka soku może stanowić 1 z 5 posiłków codziennej porcji warzyw i owoców.
61% wie, że soki mają witaminy
50-% wie, że w sokach są substancje odżywcze
ale aż 53% uważa, ze soki zawierają sztuczne substancje,
43% uważa, że soki zawierają konserwanty, a 34% że sztuczne aromaty, 31% sztuczne barwniki.
Aż 78% mam jest błędnie przekonane, że do soków można dodawać cukier
14% wie, że nie wolno dodawać cukru.
Komisja Europejska w 2012 roku zakazała dodawania cukru do soków.
Więcej można przeczytać tu:
Soki tylko bez cukru
Co dobrego znajdziemy w sokach? Witaminę C. W szklance soku pomarańczowego jest jej tyle, aby pokryć zapotrzebowanie na cały dzień, w jabłkowym znajdziemy pektyny, zmniejszające poziom cholesterolu, wskazany jest w astmie, w soku pomidorowym znajdziemy potas i likopen.
Udowodniono, że im więcej soków tym mniej cukierków.
A czy Polacy czytają etykiety na opakowaniu i je rozumieją?
73% mówi, że sprawdza informacje zawarte w tabelach.
39% nie umie prawidłowo ich interpretować.
Skąd Polacy czerpią wiedzę o zdrowym żywieniu i kształtowaniu prawidłowych postaw żywieniowych?
69% wiedzę czerpie z internetu
37% ufa intuicji
23% od przyjaciół
36% z radia i telewizji
33% od rodziny
31% z prasy
20 % z blogów.
Na debacie omówiono też problem braku poruszania tematyki żywienia dzieci w gabinecie lekarskim, podczas wizyty pediatrycznej. Lekarze są edukowaniu w żywieniu dzieci 0-2 lata. Potem matka sama musi podjąć inicjatywę, jak dalej zdrowo żywić dziecko i jak właściwe kształtować nawyki żywieniowe.
Tu z pomocą przychodzi portal:
1000dni.pl
Podsumowując debatę:
Edukacja jest, ale niedostateczna. Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych należy zacząć od niemowlęctwa.
Polacy coraz więcej wiedzą o zdrowym żywieniu, ale ulegają pokusom.
Soki na naszym rynku są bez dodatku cukru.
Spożywać 5 porcji regularnych posiłków dziennie z czego 1/2 tego co spożywamy powinny stanowić warzywa i owoce. Prowadzić aktywny tryb życia, spożywać mniej soli i cukru, czytać etykiety, sprawdzać daty przydatności do spożycia.
A Ty ile porcji dziennie warzyw i owoców spożywasz? Czy coś Cię zaskoczyło?
Serdecznie dziękuję Polska Press Grupa za możliwość uczestnictwa w debacie.
Soki na naszym rynku są bez dodatku cukru.
Spożywać 5 porcji regularnych posiłków dziennie z czego 1/2 tego co spożywamy powinny stanowić warzywa i owoce. Prowadzić aktywny tryb życia, spożywać mniej soli i cukru, czytać etykiety, sprawdzać daty przydatności do spożycia.
A Ty ile porcji dziennie warzyw i owoców spożywasz? Czy coś Cię zaskoczyło?
Serdecznie dziękuję Polska Press Grupa za możliwość uczestnictwa w debacie.