wtorek, 26 września 2023

Gofry z cynamonem

Gofry cynamonowe. Zanim zaczniecie przygotowywać ciasto włączcie gofrownicę, aby była już gorąca kiedy ciasto będzie gotowe. Nasze gofry jedlliśmy z konfiturą ze śliwek. 

Składniki:

1 szklanka mąki ( u mnie owsiana bezglutenowa)

1 dojrzały banan

1 łyżka oleju 

2 jaja

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

2-3 łyżki mleka lub napoju roślinnego

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesypać do miski, dodać żółtka i roztartego widelcem banana, olej oraz mleko/napój roślinny. Białka ubić na pianę i wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą konsystencję. Jeśli jest za gęste można dostać kilka łyżek mleka/ napoju. Wypiekać gofry nakładając ciasto łyżką na posmarowaną olejem gofrownicę. 





poniedziałek, 25 września 2023

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka do kanapek lub faszerowania jajek.

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

4 łyżki groszku konserwowego

1 mała cebulka dymka

2 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jaja i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć dobrze z wody. Przełożyć wszystkie składniki, doprawić szczyptą soli i pieprzem do miski i wymieszać.