sobota, 18 sierpnia 2018

Ciasto z jabłkami z kratką

W tym roku jabłonie uginają się od owoców. Dojrzałe, soczyste, pełne smaku. Z tych zakupionych na targu zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z kratką. Na stole prezentuje się wspaniale.

Składniki:

Wypełnienie:

6 jabłek
opakowanie cukru z cynamonem lub łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego
1 łyżka miodu
kardamon mielony 1/2 łyżeczki

Ciasto:

500 g mąki orkiszowej lub krupczatki
kostka zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki zimnego mleka
1/2 łyżeczki mielonej wanilii










PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto (ja umieszczam składniki w malakserze, dzięki czemu ciasto jest bardziej kruche, bo masło nie ogrzewa się od rąk, potem chwilę zagniatam w kulę, zawijam w folię). Schłodzić w lodówce 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić w dość duża kostkę. Wymieszać z przyprawami (cukrem z cynamonem, kardamonem i anyżem). Można polać łyżką miodu. Odstawić.



Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Rozwałkować na cienki placek. Ułożyć ciasto w formie wysmarowanej masłem. Ułożyć jabłka.
Rozwałkować drugą część ciasta. Pociąć w paseczki i zrobić kratkę.
Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C, piecz 45 minut.




poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Chipsy z batata z awokado



Chipsy z batata z awokado i pasowało mi pesto z bazylii Wczoraj byłam w Bolimowskim Parku Krajobrazowym na rowerach). Na stacji benzynowej kupiłam chipsy z batata i ... w paczce było ich tyle, że zmieściłam je na dłoni. Patrzyłam i nie wiedziałam jak to ugryźć;) Tylko rozdrażniona smakiem wieczorem zrobiłam swoje
Przekąska z batata szybko się robi a Ty będziesz zdrowo najedzona.

batat
sól himalajska
olej rzepakowy

awokado +szczypta soli himalajskiej
czosnek
sok z 1/2 limonki
tymianek

pesto z bazylii

Batata umyj, poszatkuj na ok 1-2 mm  - polecam batata obrać  -  ja tego nie zrobiła i żałuję...

Papier do pieczenia posmaruj olejem, rozłóż chipsy i upiecz w piekarniku 200 stopni 12 minut! Moje siedziały 15 minut i niektóre się lekko przypaliły -  a tego nie lubię ;)

Awokado zbleduj na gładko i maczaj swoje chipsy z batata.

"Zdrowe przetwory" książka na weki bez cukru!

"Zdrowe przetwory" to nowa książka wydawnictwa Zwierciadło, która będzie miała premierę 22 sierpnia 2018 raku. Autorką 80 pysznych przepisów jest Jolanta Naklicka - Kleser uczestniczka polskiego Masterchefa. W książce znajdziemy przepisy na weki słodkie bez użycia cukru! i wytrawne. Ale nie tylko. Znajdziemy także przepisy na oliwy smakowe, octy owocowe, kompozycje przypraw ziołowych, pesto, pudry warzywne i owocowe. Autorka dzieli się z nami swoim doświadczeniem jak szybko i zdrowo przygotować przetwory bez wielogodzinnego stania w kuchni i pilnowania, aby się nie przypaliło. W krótkim czasie przygotujemy pyszne przetwory.
Oprócz tego z książki dowiemy się wszystkiego o pasteryzacji, marynowaniu i fermentacji, suszeniu i infuzowniu. Interesujące są także informacje o sprzęcie, który należy zgromadzić, aby przygotowanie weków stało się przyjemnością.  Książka składa się z sześciu rozdziałów: kiszonki, pikle, przywiezione z podróży dania w 10 minut i niezwykle ciekawe dodatki do dań głównych np. kimchi z bakłażana.


Sezon na przetwory trwa. Zachęcam do skorzystania z przepisów z książki "Zdrowe przetwory" Zamknijmy lato w słoiku i cieszmy się jego smakami cały rok.