Składniki:
Wypełnienie:
6 jabłek
opakowanie cukru z cynamonem lub łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego
1 łyżka miodu
kardamon mielony 1/2 łyżeczki
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej lub krupczatki
kostka zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki zimnego mleka
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto (ja umieszczam składniki w malakserze, dzięki czemu ciasto jest bardziej kruche, bo masło nie ogrzewa się od rąk, potem chwilę zagniatam w kulę, zawijam w folię). Schłodzić w lodówce 30 minut.
Jabłka obrać i pokroić w dość duża kostkę. Wymieszać z przyprawami (cukrem z cynamonem, kardamonem i anyżem). Można polać łyżką miodu. Odstawić.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Rozwałkować na cienki placek. Ułożyć ciasto w formie wysmarowanej masłem. Ułożyć jabłka.
Rozwałkować drugą część ciasta. Pociąć w paseczki i zrobić kratkę.
Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C, piecz 45 minut.