sobota, 4 sierpnia 2012

Zupa krewetkowa ze świeżym szpinakiem


Zupa krewetkowa z makaronem i szpinakiem z pomidorkami chery

Składniki:

opakowanie krewetek
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki sosu rybnego
świeży szpinak
pomidorki kikla sztuk
150 ml mleczka koksowego
1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej
ząbek czosnku
opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy
chilli 

Przygotowanie:

1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę z trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli.  Zagotuj.

2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe.

3. Ugotuj ryż lub makaron.

4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż kilka krewetek na topie.




piątek, 3 sierpnia 2012

Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby






Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby

Ciasto:

2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej 
kubek ciepłej wody
1 łyżka oleju 

Farsz:

5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach lub z obiadu
pół kostki sera białego tłustego
cebula pokrojona w kostkę
1 starta na małych oczkach marchewka
opakowanie szpinaku baby lub 2 rozmrożone kostki drobno posiekanego szpinaku
sól i pieprz 

Przygotowanie:


1. Zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach lub można wykorzystać tę które zostały z obiadu, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem z białym serem.
2. Zeszklij cebulę na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje lub dodaj rozmrożony. Dopraw solą i pieprzem.
3. Wymieszaj dokładnie mieszając ręką.
4. Przygotuj ciasto.
5. Rozwałkuj i wytnij kółka lub swój ulubiony kształt. Na środku polóż porcję farszu i zlep brzegi ciasta wpierogi.
6. Gotuj w osolonej wodzie 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.


Pieogi podałam z bazyliowym masełkiem. Miksując miękkie masło z pesto. Ale fajnie smakuje też z masełkiem pietruszkowym. 





Sałatka z grillowanych warzyw


Lubię zgrillować warzywa takie jak: papryka, cukinia, bakłażan, cebula. Zjadam je tylko polane oliwą lub dodaję do głównych dań. A kiedy gdzieś wyjadę robię sobie z nimi kanapki. Niezastąpione latem do kanapek bo: nie rozpuszczą się jak ser i nie zepsują się jak wędlina.


Składniki:

W zależności od potrzeb:

papryka 1-2 sztuk 
cukinia 1 sztuka 
bakłażan 1-2 sztuk 
czerwona cebula 1-2 sztuk 
sól pieprz do smaku 
oliwa do polania

Przygotowanie:

Pokrojone na kawałki warzywa grilluję na suchej patelni bez oliwy, ale po upieczeniu delikatnie polewam świeżą oliwą i doprawiam solą i pieprzem.



czwartek, 2 sierpnia 2012

"Mini szarlotki" z ciasta francuskiego



Kiedy słyszysz dzwonek do drzwi,  patrzysz przez wizjer " Goście!!!" A tu nie ma nic słodkiego. Ratunku! 
Masz wyjście Mini szarlotki z ciasta francuskiego. Dobrze wiemy, że można kupić ciasto francuskie i przechowywać w lodówce ok. miesiąca. Jabłka także się znajdą. Jeśli nie, ja miałam dziś pomysł włożyć do środka morele. Bo akurat jeszcze sezon.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego (poszukaj tego, który w składzie zawiera masło)
2 jabłka
przyprawy do szarlotki
forma do muffin
cukier trzcinowy



Przygotowanie:

1. Wykrój z ciasta francuskiego kwadraty. Włóż do muffinowej formy, dodaj jabłka pokrojone w grubą kostkę i doprawione przyprawami.

2. Piecz w temperaturze 200 st.C 20 minut.
















Do tego lody jakie znajdziecie w lodówce lub bita śmietana posypana cynamonem.


środa, 1 sierpnia 2012

Herbata ice tea z hibiskusa i mięty


Znów zapowiadają upały. W weekend do 34 stopni. Ja już się chłodzę herbatką ice tea z hibiskusa i marokańskiej mięty.

Składniki:

2 łyżki suszu hibiskusa
garść mięty najlepiej marokańskiej 
kostki lodu
syrop klonowy lub miód
cytryna
1 l wody źródlanej



Przygotowanie:

Zaparzyć 2 łyżki hibiskusa. Po 10 minutach przelać przez sitko do dzbanka i uzupełnić wodą źródlaną. Dodać miętę, syrop i plastry cytryny. 

wtorek, 31 lipca 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym




Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowym.

SKŁADNIKI:

liście kapusty
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
250 g kurek lub pieczarek (poza sezonem)
cebula,
jajko
sól, pieprz
pulpa pomidorowa z puszki lub słoika 
majeranek 1 łyżeczka 
bulion 1 szklanka
świeże listki bazylii
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
ząbek czosnku 

PRZYGOTOWANIE:

1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, włóż kapustę i zacznij gotować ją 
kilka minut.

2. W mniejszym garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Odcedź na durszlaku.

3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś razem na patelni. Większe kurki porwij na mniejsze kawałki.

4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz.

5. Napełnij farszem liście kapusty i zwiń w ruloniki.

6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanką bulionu, gotuj ok. 30 minut. Dodaj pomidorową pulpę, dodaj pieprzu, posól, posyp majerankiem lub bazylią i dodaj pokrojony czosnek. Gotuj kolejne 15 minut.

Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba.  Jeśli chcesz jednak konsystencję sosu wtedy do pół kubka wody dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i wlej do sosu cały czas mieszając. 




Carpaccio z awokado i anchois


Co powiecie na carpaccio z awokado? Ja wam mówię: to jest pyszne. Najważniejsze żeby awokado było dojrzałe. 

Składniki:
Dla dwóch osób:

dojrzałe awokado
kolendra świeża posiekana 1 garść

Sos:

2 łyżki oliwy extra virgine
łyżeczka kaparów w zalewie
łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
1 malła papryczka chilli
pół szalotki
1-2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego czy winnego
sól szczypta
1-2 filecik anchois
1 łyżeczka miodu (np. akacjowy) weganie mogą dodać syrop klonowy



PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od przygotowania sosu:
Posiekaj w kosteczkę szalotkę, a fileciki anchois rozetrzyj niemal na papkę, papryczkę posiekaj drobno. Włóż składniki do miski i wymieszaj z oliwą, białym octem winnym lub sokiem z cytryny, miodem, kaparami i zielonym pieprzem, dopraw solą.
Awokado pokrój na cieniutkie fileciki.
Ułóż na talerzu polej sosem.

Jeśli nie lubisz anchois sos przygotować bez tego dodatku. Równie pyszne.



poniedziałek, 30 lipca 2012

Zupa z kurek i podgrzybków z kluseczkami lanymi




Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z kluskami lanymi. Jesienią lub zimą można taką zupę przygotować z mrożonych grzybów. Zupę można podawać czystą lub z łyżką kwaśniej śmietany.

 SKŁADNIKI 

250 g kurek
100 g podgrzybków
2 łyżki oliwy
pomidor
cebula
czosnek
marchewka 
2 łodygi selera naciowego
1,5 litra bulionu
śmietana (opcjonalnie)
gałązka rozmarynu świeżego
gałązka lubczyku
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy

Ciasto na kluski lane 

pół szklanki mąki 
jajko
odrobina wody do rozrzedzenia ciasta
trochę soli
odrobina gałki muszkatołowej


1. Grzyby oczyść i większe pokrój na kawałki, szczególnie podgrzybki. Rozgrzej olej i dodaj grzyby, cebulę sól i pieprz. Po ok. 10 minutach dodaj drobno posiekany, świeży rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.

2. W dużym garnku przygotuj bulion z przyprawami i dodaj pokrojoną w talarki marchew i pokrojony w kawałeczki seler naciowy. Kiedy warzywa zmiękną lekko, dodaj grzyby z patelni. Gotuj nie dłużej niż 15 minut.

3. Teraz pokrój pomidora w kostkę i na odrobinie oliwy podsmaż na patelni.

4. Dodaj pomidora do zupy i gotuj kilka minut.

5. Przygotuj ciasto na kluseczki lane.

6. Do gotującej się zupy wkładaj kluseczki. Po kilku minutach zdejmij z ognia i dopraw pieprzem.







Naleśniki z serem i jagodami


Zaparszam na przepis na naleśniki z wykorzystaniem jagód. Dodałam je do nadzienia, a sok z jagód dodałam do ciasta oraz zrobiłam jagodowy sos.

Składniki:

500 ml jagód
2-3 łyżku cukru trzcinowego/ksylitolu (jeśli używasz ksylitol dodaj go mniej, bo jest słodszy od cukru)

Zagotuj przebrane i umyte jagody z cukremtrzcinowym aż puszczą sok. Odcedź sok do innego rondla, a pulpę z jagód przestudź i dodaj do białego sera.

Ciasto:

szklanka mąki
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
sól
jajko
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1//3 szklanki soku jagodowego

Nadzienie jagodowe:

250 g białego sera 
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
pulpa jagodowa

Sos jagodowy:

Zagotuj resztę soku i gotuj aż odparuje woda a sos jagodowy zrobi się gęsty. Gdyby sos nie miał odpowiedniej konsystencji można go zagescić mąką. 

Przygotowanie:


1. Połacz składniki ciasta. Z ciasta smaż fioletowe naleśniki, jeśli trzeba dodaj mąki, gdyby ciasto było za rzadkie.
2. Gdy lekko ostygną napełnij je przygotowanymnadzieniem.
3. Na talerz wylej sos jagodowy i delikatnie połóż naleśnika z nadzieniem.

Moja rada: posyp kwiatami lawendy nawet suszonymi.

Jagody 2012