Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby
Ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej
kubek ciepłej wody
sól
1 łyżka oleju
Farsz:
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach lub z obiadu
pół kostki sera białego tłustego
cebula pokrojona w kostkę
1 starta na małych oczkach marchewka
2- 3 rozmrożone kostki drobno posiekanego szpinaku
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach lub można wykorzystać tę które zostały z obiadu (najlepsze z poprzedniego dnia-zawierają już skrobię oporną), ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem z białym serem.
2. Zeszklij cebulę na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
3. Wymieszaj ziemniaki z serem i z uduszonymi warzywami dokładnie mieszając ręką lub dużą łyżką.
4. Przygotuj ciasto.
5. Rozwałkuj i wytnij kółka lub swój ulubiony kształt. Na środku połóż porcję farszu i zlep brzegi ciasta kształtując pieroga.
6. Gotuj w osolonej wodzie do minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podałam z bazyliowym masełkiem. Miksując miękkie masło z pesto. Smakuje też z masełkiem pietruszkowym.