Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI:
liście kapusty
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
250 g kurek lub pieczarek (poza sezonem)
cebula,
jajko
sól, pieprz
pulpa pomidorowa z puszki lub słoika
majeranek 1 łyżeczka
bulion 1 szklanka
świeże listki bazylii
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, włóż kapustę i zacznij gotować kapustę
kilka minut.
2. W mniejszym garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Odcedź na durszlaku.
3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś razem na patelni. Większe kurki porwij na mniejsze kawałki.
4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz.
5. Napełnij farszem liście kapusty i zwiń w ruloniki.
6. Układaj gołąbki w rondlu, zalej szklanką bulionu, gotuj ok. 30 minut. Dodaj pomidorową pulpę, dodaj pieprzu, posól, posyp majerankiem lub bazylią i dodaj pokrojony czosnek. Gotuj kolejne 15 minut.
Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba. Wtedy do pół kubka wody dodaję łyżkę mąki, mieszam i wlewam do sosu mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz