Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI:
liście kapusty
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
250 g kurek lub pieczarek (poza sezonem)
cebula,
jajko
sól, pieprz
pulpa pomidorowa z puszki lub słoika
majeranek 1 łyżeczka
bulion 1 szklanka
świeże listki bazylii
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
ząbek czosnku
1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, włóż kapustę i zacznij gotować ją
kilka minut.
2. W mniejszym garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Odcedź na durszlaku.
3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś razem na patelni. Większe kurki porwij na mniejsze kawałki.
4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz.
5. Napełnij farszem liście kapusty i zwiń w ruloniki.
6. Układaj gołąbki w rondlu, zalej szklanką bulionu, gotuj ok. 30 minut. Dodaj pomidorową pulpę, dodaj pieprzu, posól, posyp majerankiem lub bazylią i dodaj pokrojony czosnek. Gotuj kolejne 15 minut.
Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba. Jeśli chcesz jednak konsystencję sosu wtedy do pół kubka wody dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i wlej do sosu cały czas mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz