wtorek, 31 lipca 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym




Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowym.

SKŁADNIKI:

liście kapusty
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
250 g kurek lub pieczarek (poza sezonem)
cebula,
jajko
sól, pieprz
pulpa pomidorowa z puszki lub słoika 
majeranek 1 łyżeczka 
bulion 1 szklanka
świeże listki bazylii
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
ząbek czosnku 
PRZYGOTOWANIE:

1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, włóż kapustę i zacznij gotować kapustę
kilka minut.

2. W mniejszym garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Odcedź na durszlaku.

3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś razem na patelni. Większe kurki porwij na mniejsze kawałki.

4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz.

5. Napełnij farszem liście kapusty i zwiń w ruloniki.

6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanką bulionu, gotuj ok. 30 minut. Dodaj pomidorową pulpę, dodaj pieprzu, posól, posyp majerankiem lub bazylią i dodaj pokrojony czosnek. Gotuj kolejne 15 minut.

Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba. Wtedy do pół kubka wody dodaję łyżkę mąki, mieszam i wlewam do sosu mieszając. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz