czwartek, 7 grudnia 2017

Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką

Ciasto korzenne z gotowaną gruszką. Gruszki można ugotować w winie lub w wodzie z dodatkiem przypraw.
Ciasto pięknie pachnie, jest aromatyczne i dość wilgotne. To ciasto dla miłośników świątecznych wypieków. Ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem. 


Składniki:

1 kostka masła np. bez laktozy
2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub ksylitolu ( 1/2 szklanki)
(uwaga ! ksylitol w pieczeniu jest znacznie słodszy dlatego używam go mniej) lub cukru kokosowego
4 jaja w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanka mąki np. orkiszowej
4 łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 goździki
1/2 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika

4 sztuki gruszek
1 butelka wina czerwonego ( może być słodkie) 
1 szklanka wody
3 sztuki  goździków
1 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 laski cynamonu

Do pieczenia: brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia



Przygotowanie: 

Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami (jeśli wino jest wytrawne można wsypać 2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok. 40 minut z uchyloną przykrywką. Wystudzić.
Moje gruszki były twarde dlatego gotowały się aż 40 minut. 
Nie trzeba też gotowac ich w winie. W wodzie z przyprawami też sie ugotują. 























Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja miksować aż konsystencja będzie jedwabista.I tak do ostatniego jaja. Następnie dodać przesianą mąkę, wsypując mąkę ciągle mieszać.  Dodać przyprawy utarte w moździerzu lub przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Zmieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem brytfanki. Na środek włożyć ugotowane chłodne gruszki.



















Piec ok 55 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać cukrem pudrem.



































wtorek, 5 grudnia 2017

Bigos z czerwonej kapusty z owocami


Moja propozycja na wigilijny stół  - bigos z czerwonej kapusty.

Składniki:

1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ((Przepis!)

kilka liści laurowych
ziele angielskie
2 sztuki czerwonej cebuli
sól i pieprz do smaku
kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni
łyżeczka miodu
szklanka czerwonego wina
olej rzepakowy
olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania
majeranek

Przygotowanie:

Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest drobniutko pocięta   - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni. Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin.










poniedziałek, 4 grudnia 2017

Zupa grzybowa świąteczna

Czy w Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową.
Dlaczego nie mieć ich dwóch?

SKŁADNIKI:

2 litry wywaru warzywnego,
20 g prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych,
por biała część,
kawałek selera korzeniowego,
marchew
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
biała cebula,
olej rzepakowy,
sól do smaku,

125 g  kaszy quinoa

Przygotowanie:

Grzyby wypłucz na sicie i namocz w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj warzywa oraz namoczone grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy.

Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj. Jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie).

Kaszę quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu
Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania.