czwartek, 7 grudnia 2017

Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką

Pachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych.


Składniki:

1 kostka masła bez laktozy
2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub ksylitolu ( 1/2 szklanki)
(uwaga ! ksylitol w pieczeniu jest znacznie słodszy dlatego używam go mniej)
4 jaja w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanka mąki orkiszowej
4 łyżki  dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 goździki
1/2 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

4 sztuki gruszek
1 butelka wina czerwonego ( może być słodkie) i jedna szklanka wody
3 sztuki  goździków
1 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 laski cynamonu






Do pieczenia: brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia, mielone siemię lniane





Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami ( jeśli wino jest wytrawne można wsypać  2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok 40 minut z uchyloną przykrywką. Wystudzić.























Miękkie masło bez laktozy przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja mieszamy, aż konsystencja będzie jedwabista. I tak do ostatniego jaja. Następnie dodać przesianą mąkę, wsypując mąkę ciągle mieszać.  Dodać przyprawy utarte w moździerzu, kakao i proszek do pieczenia.  Zmieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i oprószonej siemieniem lnianym brytfanki. Na środek włożyć ugotowane chłodne gruszki.



















Piec ok 55 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać cukrem pudrem.



































wtorek, 5 grudnia 2017

Bigos z czerwonej kapusty z owocami


Moja propozycja na wigilijny stół  - bigos z czerwonej kapusty.

1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ((Przepis!)

kilka liści laurowych
ziele angielskie
2 sztuki czerwonej cebuli
sól i pieprz do smaku
kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni
łyżeczka miodu
szklanka czerwonego wina
olej rzepakowy
olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania
majeranek

Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest drobniutko pocięta   - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni.  Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin.










poniedziałek, 4 grudnia 2017

Zupa grzybowa świąteczna

Czy w Waszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową.
Dlaczego nie mieć ich dwóch?

2 litry wywaru warzywnego,
20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych,
por
kawałek selera korzeniowego
marchew
liść laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
biała cebula,
olej rzepakowy,
sól do smaku,

1/2 z 250 gramowego opakowania kaszy quinoa

Przygotowanie:

Grzyby wypłucz na sicie i namocz w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj warzywa oraz namoczone grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy.

Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj. Jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie).

Kaszę quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu
Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania.