Ciasto korzenne z gotowaną gruszką. Gruszki można ugotować w winie lub w wodzie z dodatkiem przypraw.
Ciasto pięknie pachnie, jest aromatyczne i dość wilgotne. To ciasto dla miłośników świątecznych wypieków. Ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem. Składniki:
1 kostka masła np. bez laktozy
2/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu ( 1/2 szklanki)
(uwaga ! ksylitol w pieczeniu jest znacznie słodszy dlatego używam go mniej) lub cukru kokosowego
4 jaja w temperaturze pokojowej
1 i 1/2 szklanka mąki np. orkiszowej
4 łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 goździki
1/2 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika
4 sztuki gruszek
1 butelka wina czerwonego ( może być słodkie)
4 sztuki gruszek
1 butelka wina czerwonego ( może być słodkie)
1 szklanka wody
3 sztuki goździków
1 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 laski cynamonu
Do pieczenia: brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia
Przygotowanie:
Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami (jeśli wino jest wytrawne można wsypać 2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok. 40 minut z uchyloną przykrywką. Wystudzić.
3 sztuki goździków
1 szt anyżu gwiazdkowego
1/2 laski cynamonu
Do pieczenia: brytfanka prostokątna, tłuszcz, papier do pieczenia
Przygotowanie:
Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami (jeśli wino jest wytrawne można wsypać 2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok. 40 minut z uchyloną przykrywką. Wystudzić.
Moje gruszki były twarde dlatego gotowały się aż 40 minut.
Nie trzeba też gotowac ich w winie. W wodzie z przyprawami też sie ugotują.
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja miksować aż konsystencja będzie jedwabista.I tak do ostatniego jaja. Następnie dodać przesianą mąkę, wsypując mąkę ciągle mieszać. Dodać przyprawy utarte w moździerzu lub przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Zmieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem brytfanki. Na środek włożyć ugotowane chłodne gruszki.
Piec ok 55 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier. Miksować na biały puch, następnie pojedynczo wbijać jaja. Po każdym wbiciu jaja miksować aż konsystencja będzie jedwabista.I tak do ostatniego jaja. Następnie dodać przesianą mąkę, wsypując mąkę ciągle mieszać. Dodać przyprawy utarte w moździerzu lub przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Zmieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem brytfanki. Na środek włożyć ugotowane chłodne gruszki.
Piec ok 55 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać cukrem pudrem.