wtorek, 28 marca 2017

Kiszonka z czerwonej kapusty przepis

Zbliża się Wielkanoc. Zrobiłam kiszonkę z czerwonej kapusty, która pięknie kontrastuje z potrawami, ale jest przede wszystkim bardzo zdrowa.

kapusta czerwona 1/2 sztuki
sok z kiszonej kapusty białej 1 łyżka
kminek  1/2 łyżeczki
liść laurowy 3 sztuki
ziele angielskie całe 8 sztuk
sól do smaku 3 łyżeczki
woda 300 ml


Przygotowałam słoik 3/4 l. Wyparzyłam i wysuszyłam. Poszatkowałam pół główki kapusty, zasypałam solą i ubiłam. Odstawiłam na godzinę, kapusta puściła sok. Włożyłam kapustę ciasno do słoika, dodając przyprawy, uzupełniłam przegotowaną zimna wodą zmieszaną z łyżką soku z kiszonej białej kapusty.  Przykryłam pokrywką nie zakręcając do końca. Po trzech dniach kapustę można  jeść. Z dnia na dzień jest coraz smaczniejsza.

11 komentarzy:

  1. Czerwona kiszona to dla mnie coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł rewelacyjny! ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Uwielbiam kiszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy czerwoną kapustę ale nigdy nie jadłyśmy jej kiszonej :) Świetna sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Podejrzewam, że ma więcej witamin jak kiszona biała. I ten piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kultowa surówka z gotowanej czerwonej kapusty już się nam trochę przejadła, Ta wersja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję przepis i chętnie z niego skorzystam, bo lubię kapustą czerwoną a takiej kiszonki nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna propozycja na Świąteczny stół. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój domownik zawsze kisi dla mnie kapustę, chyba następnym razem kupię czerwoną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czerwoną kapustę bardzo lubię, ale w wersji kiszonej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy takiej nie robiłam, ale kolor ma świetny :)

    OdpowiedzUsuń