Ciasto bezglutenowe z rabarbarem.Wyszło przepysznie, a poniżej znajdziesz na nie przepis:
Składniki:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki ryżowej
6 jaj
laska wanilii
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
duże opakowanie jogurtu naturalnego Zott lub 2 małe (temperatura pokojowa)
cukier puder do posypki
3 łodygi rabarbaru
duża tortownica
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar obrać i pokroić. Dosypać łyżkę cukru, odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z ksylitolem i wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany (moje mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając pokrojony rabarbar. Piec w 180 C ok. 50-60 minut.
I to jak się jeszcze udało! Wygląda na super delikatne i mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Świetnie wygląda. Bardzo lubię wypieki z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho! :) muszę też jakieś zrobić z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :D Teraz najlepszy czas na takie ciacha :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho zrobiłaś. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńCiasto zdecydowanie się udało! Wygląda na mięciutkie i bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńDzięki Ci za to ciasto. Zapiszę sobie i koniecznie zrobię jeszcze w tym rabarbarowym sezonie!!
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam bezglutenowego wypieku :) Ciekawi!
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco. :-)
OdpowiedzUsuńSuper apetyczne.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak wypiek na zwykłej mące, wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńDo zjedzenia takiego ciasta nie trzeba długo namawiać. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpieknie wygląda i pewnie też tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńPysznie i prosto, takie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBoże rabarbar za chwilę się skończy, a ja jeszcze nic z nim nie zrobiłam :o A ciasto pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńJak na bezglutenowe wygląda cudnie i puszyscie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie to ciasto, o smaku nie wspomnę, bo wiadomo, że wszystko co z rabarbarem jest pyszne ;D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda i pysznie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńJakie świetne ciasto, piękne ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie! jak maślane ciasto z owocami.. to idealne :D
OdpowiedzUsuńPiękne i pyszne ciacho! Poproszę dużą porcję ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuję, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta z rabarbarem :) wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem ;) I podoba mi się użycie mąk bezglutenowych ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem ;) I podoba mi się użycie mąk bezglutenowych ;)
OdpowiedzUsuńBezcenny i pyszny przepis dla chorych na celiakię. Już podaję link w rodzinie i dalej.
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrosło,a smakuje pewnie niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńChętnie wprosiłabym się na kawałeczek. Teraz letnią porą to idealny deser :)
OdpowiedzUsuńna pewno wykorzystam ten przepis!: )
OdpowiedzUsuńsuper! cos dla mnie, bo na gluten mam uczulenie:)
OdpowiedzUsuńMam małe doświadczenie z kuchnią bezglutenową, a z pewnych względów muszę jej stawić czoła. Ciasto wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńMam małe doświadczenie z kuchnią bezglutenową, a z pewnych względów muszę jej stawić czoła. Ciasto wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuń