piątek, 1 lutego 2019

Czekoladowa drożdżówka z rumem i rodzynkami

Powiem szczerze. Miały być czekoladowe pączki, ale nie miałam oleju i wcale nie chciało mi się specjalnie po niego iść;) Więc wyszła drożdżówka pachnąca rumem, z rodzynkami, no i z czekoladowym sosem - polewą.
Moja jest wegańska, na roślinnym napoju z orkiszu ale podałam składniki też na zwykłe ciasto.
I słyszę opinię domowników: ciasto ma jedną wadę: za szybko się kończy! Jestem szczęśliwa ze smakuje.

SKŁADNIKI:

500 g mąki orkiszowej jasnej (daj jaką masz)
 4 łyżki kakao/ karobu
30 g oleju kokosowego/masła
1/2 szklanki ksylitolu/ cukru trzcinowego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
pół kostki drożdży
3/4 szklanki napoju z orkiszu/ mleka
2 łyżki rumu
 garść rodzynek - nie lubisz rodzynek- daj suszoną żurawinę lub posiekane wiśnie.

PRZYGOTOWANIE:

Roztop olej kokosowy/masło. Drożdże rozprowadź pogrzanym lekko napojem/mlekiem (pół szklanki) dodając jedną łyżeczkę ksylitolu i jedną łyżeczkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Możesz też dodać suche drożdże. Ja je zawsze rozpuszczam przed dodaniem do jakiegokolwiek ciasta.Mąkę przesiej do misy wraz z kakao, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj napój z orkiszu /mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopiony olej kokosowy/ masło, rum i wyrabiaj jeszcze (miej pod ręką 50 g mąki do podsypywania jeśli ciasto będzie za rzadkie) a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto  wyrasta  do dwóch. Powinno zrobić się 2 razy większe niż było na początku. Wyjmij z miski i rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką aby ciasto nie przylepiło się do stolnicy. Rozwałkuj  ciasto w prostokąt. Posyp ciasto cynamonem i rodzynkami. Zwiń rulon i umieść w keksówce wysmarowanej tłuszczem.  Możesz też w czasie wyrabiania ciasta dodać rodzynki, ale ale ja lubię jak rodzynki są równomiernie rozłożone. Niech chwilkę wyrasta. Piec nastaw na 180 i piecz ok 40 minut. Wystudź.

Polewa:
100 ml śmietanki/ śmietanki kokosowej
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia  wrzuć kostki czekolady. Mieszaj aż nabierze konsystencji sosu. Polej drożdżówkę lub maczaj w sosie.

wtorek, 29 stycznia 2019

Imbirowe ciasto z ananasem i mąką kokosową

Fajne deserowe ciasto z ananasem. Kupiłam puszkę ananasów firmy Amaizin. Są świetne w smaku. Zupełnie inne niż te w cukrowym syropie.
Upiekłam z nimi ciasto.

SKŁADNIKI:

1 puszka ananasa u mnie  organiczny  Amaizin
4 cm startego na małych oczkach imbiru
4 jaja
1 szklanka mąki kukurydzianej/ ryżowej pełnoziarnistej lub orkiszowej
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki czubate mąki kokosowej
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki ksylitolu/ cukru trzcinowego/ miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kardamonu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę 18 cm wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem np. kokosowym/masłem.

Białka ubić na puch dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą mąkę, mąkę kokosową, ksylitol lub wybrany słodzik, starty imbir, esencję waniliową, proszek do pieczenia i cały czas ubijać. Na koniec wlać mleko kokosowe dobrze wymieszane. Przelać ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Piec w 180 stopniach 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem.  Wystudzone posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.