sobota, 29 marca 2014

Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market



Nie wiedziałam, że tak smaczna będzie ta sobota. Spędziłam ją na  warsztatach z Davidem Gaboriaud (prowadzi swój autorski program David w Europie w Kuchni. tv) organizowanego przez Kuchnia.tv w Soho Food Market. Przede wszystkim poznałam świetnych ludzi z którymi gotowanie to prawdziwa przyjemność a przysłowie "gdzie kucharek sześć..." można w bajki włożyć. 


 David rozdysponował  nam zadania. I powiedział, że to hell's kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen.


 Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko.


Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem:

biała cześć pora uduszona na oliwie
kminek
feta

Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo. 


Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu

oraz 

flat bread 

500 gram mąki
500 ml jogurtu
szczypta kurkumy
sól
łyżeczka proszku do pieczenia

Ze składników wprawne raczki powinny zagnieść ciasto. Porwać na małe kuleczki - moim zdaniem wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkować na cieknie placki i smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju. 




Gotowała ze mną wspaniała ekipa. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy.



środa, 26 marca 2014

Jaja zapiekane w marchewkowym koszyczku z chrzanem



Bardzo łatwe i smaczne. Doprawione świeżym chrzanem. Czuć święta:) 
Koszyczki zapiekane w formie na muffiny. 



duża marchewka (starczy na 3 sztuki)
sól oliwa z oliwek
sól i pieprz
3 jaja Farmio
tarty świeży chrzan 


Ścieramy na tarce marchew (duże oczka), dodajemy oliwę (ok 1 łyżki), sól i pieprz. Dodajemy starty chrzan ( średnie oczka ), odrobinę. Masę wykładamy do formy na muffiny dość dużo, gdyż podczas pieczenia odparowuje woda i koszyczki  robią się cienkie, pamiętajmy o gniazdku na jajo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wbijamy małe jajo do każdego koszyczka i zapiekamy jeszcze 15 minut. Posypujemy solą , pieprzem, świeżym chrzanem.Marchew w roli głównej 2

poniedziałek, 24 marca 2014

Łosoś z puree z pietruszki






Nie przepadam za  pietruszką w korzeniu. Ale kiedy zrobiłam z niej  puree zamieniłam zdanie.  Przepis na nie znalazłam  w małej książeczce w której Andrzej Polan dzielił się z czytelnikami przepisami na  dania z dorsza. Jednym z dodatków do ryby było puree z pietruszki. Zrobilam je według przepisu autora. Bardzo nam smakowało. Pure jest pyszne i może z powodzeniem zastąpić ziemniaki.

Składniki:

2 porcje łososia
2 łyżki oliwy
 1 łyżka sosu sojowego
świeży imbir - trochę do smaku
czosnek 1 ząbek

PURE:

3 korzenie pietruszki
mleko ok. 1 szklanki
sól do smaku
1 łyżeczka miodu
biały pieprz do smaku



 Umytą i obraną pietruszkę pokroić  na kawałki i zalać mlekiem tak aby zakryło warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości (10-15 minut. Kiedy będzie miękka dodać sól, miód i pieprz biały. Zmiksować.

 Doprawionego łososia udusić w folii  ok 20 minut.