sobota, 29 marca 2014

Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market



Nie wiedziałam, że tak smaczna będzie ta sobota. Spędziłam ją na  warsztatach z Davidem Gaboriaud (prowadzi swój autorski program David w Europie w Kuchni. tv) organizowanego przez Kuchnia.tv w Soho Food Market. Przede wszystkim poznałam świetnych ludzi z którymi gotowanie to prawdziwa przyjemność a przysłowie "gdzie kucharek sześć..." można w bajki włożyć. 


 David rozdysponował  nam zadania. I powiedział, że to hell's kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen.


 Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko.


Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem:

biała cześć pora uduszona na oliwie
kminek
feta

Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo. 


Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu

oraz 

flat bread 

SKŁADNIKI 

500 g mąki
500 ml jogurtu
szczypta kurkumy
sól
łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Ze składników wprawne rączki powinny zagnieść ciasto. Porwać na małe kuleczki - moim zdaniem wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkować na cieknie placki i smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju. 




Gotowała ze mną wspaniała ekipa. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy.



środa, 26 marca 2014

Jaja zapiekane w marchewkowym koszyczku z chrzanem



Bardzo łatwe i smaczne. Wystarczy marchew i jaja i sami możemy stworzyć pyszną przekąskę lub lunch.
Koszyczki zapiekane w formie na muffiny. 



SKŁADNIKI:

duża marchewka (starczy na 3 sztuki)
sól oliwa z oliwek
sól i pieprz
3 jaja 
tarty świeży chrzan 



PRZYGOTOWANIE:

Ścieramy na tarce marchew (duże oczka), dodajemy oliwę (ok.1 łyżki), sól i pieprz. Dodajemy starty chrzan (średnie oczka), odrobinę. Masę wykładamy do formy na muffiny dość dużo, gdyż podczas pieczenia odparowuje woda i koszyczki  robią się cienkie, pamiętajmy o gniazdku na jajo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C. Po tym czasie wbijamy małe jajo do każdego koszyczka i zapiekamy jeszcze 15 minut tak aby białko było ścięte a żółtko płynne. Posypujemy solą , pieprzem, świeżym chrzanem

.Marchew w roli głównej 2

poniedziałek, 24 marca 2014

Łosoś z puree z pietruszki






Nie przepadam za pietruszką w korzeniu. Ale kiedy zrobiłam z niej puree zamieniłam zdanie.  Przepis na nie znalazłam w małej książeczce w której Andrzej Polan dzielił się z czytelnikami przepisami na dania z dorsza. Jednym z dodatków do ryby było puree z pietruszki. Zrobiłam je według przepisu autora. Bardzo nam smakowało. Pure jest pyszne i może z powodzeniem zastąpić ziemniaki.

Składniki:

2 porcje łososia
2 łyżki oliwy
 1 łyżka sosu sojowego
świeży imbir - trochę do smaku
czosnek 1 ząbek

PURE:

3 korzenie pietruszki
mleko ok. 1 szklanki
sól do smaku
1 łyżeczka miodu
biały pieprz do smaku


Przygotowanie:
 Umytą i obraną pietruszkę pokroić  na kawałki i zalać mlekiem tak aby zakryło warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości (10-15 minut. Kiedy będzie miękka dodać sól, miód i pieprz biały. Zmiksować.

 Doprawionego łososia udusić w folii około 20 minut.