Nie wiedziałam, że tak smaczna będzie ta sobota. Spędziłam ją na warsztatach z Davidem Gaboriaud (prowadzi swój autorski program David w Europie w Kuchni. tv) organizowanego przez Kuchnia.tv w Soho Food Market. Przede wszystkim poznałam świetnych ludzi z którymi gotowanie to prawdziwa przyjemność a przysłowie "gdzie kucharek sześć..." można w bajki włożyć.
David rozdysponował nam zadania. I powiedział, że to hell's kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen.
Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko.
Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem:
biała cześć pora uduszona na oliwie
kminek
feta
Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo.
Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu
oraz
flat bread
500 gram mąki
500 ml jogurtu
szczypta kurkumy
sól
łyżeczka proszku do pieczenia
Ze składników wprawne raczki powinny zagnieść ciasto. Porwać na małe kuleczki - moim zdaniem wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkować na cieknie placki i smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju.
Gotowała ze mną wspaniała ekipa. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy.