Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest rozpuszczony. Jemy w towarzystwie winogron, konfitury z żurawin lub fig.
SKŁADNIKI
180 g mąki orkiszowej (dałam typ 720)
3 g drożdży instant lub 10 g świeżych
10 g miodu lub cukru lub ksylitol
40 ml oliwy
120 mleka lub napoju roślinnego
1 g soli
rozmaryn trochę
jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek. Wlać do niego mleko, miód, drożdże, sól i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlewać strumieniem oliwę. Do ciasta można dodać rozmaryn lub zioła prowansalskie. Ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na pół cm i wyciąć okrąg większy o trzy cm od sera. Ser położyć na środku. Na górę sera położyć wycięty z ciasta okrąg wielkości sera. Zlepić brzegi i odstawić do wyrośnięcia a wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w 200 °C. Podawać z konfiturą z fig, żurawiną, winogronami.