wtorek, 14 stycznia 2025

Chleb orkiszowy z melasą


Do upieczenia chleba użyłam melasy trzcinowej firmy Horizon. Melasa to gęsty syrop powstały przy produkcji cukru. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz minerały: wapń żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, mangan, miedź, selen. Chleb jest lekko słodki w smaku. Indeks glikemiczny melasy to 55. Dodaję ją do ciast, ciasteczek, chleba  a także przygotowuję z  niej napój izotoniczny. 
Melasa trzcinowa, produkt uboczny rafinacji cukru trzcinowego, posiada udokumentowane właściwości zdrowotne:

zawiera związki polifenolowe o właściwościach przeciwutleniających, które pomagają zwalczać stres oksydacyjny i chronią przed chorobami przewlekłymi,

wspomaga trawienie dzięki zawartości magnezu i innych minerałów melasa może działać delikatnie przeczyszczająco, wspierając pracę jelit,
działa przeciwzapalne ponieważ obecność minerałów i antyoksydantów może redukować stany zapalne,

Melasa trzcinowa to alternatywa dla cukru, wspierająca zdrowie dzięki bogactwu minerałów i antyoksydantów.


SKŁADNIKI:

350 g mąki orkiszowej typ 720

100 g mąki żytniej 

2 duże łyżki malasy trzcinowej

5 g drożdży suszonych 

200 ml wody

3/4 łyżeczki soli 

PRZYGOTOWANIE 

Mąki umieścić w misce wlać wodę zamieszać i odstawić na 20 minut do autolizy. Następnie dodać rozpuszczone w łyżce wody drożdże, dodać malasę, sól i wyrobić kilka minut. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrobić ciasto i przełożyć do foremki podłużne wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piec w 190 °C 40 minut. 



niedziela, 12 stycznia 2025

Zapiekany ser camembert w cieście


Na 2 szt sera camembert 

Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest rozpuszczony. Jemy w towarzystwie winogron, konfitury z żurawin lub fig.

SKŁADNIKI 


180 g mąki orkiszowej (dałam typ 720)

3 g drożdży instant lub 10 g świeżych 

10 g miodu lub cukru lub ksylitol 

40 ml oliwy 

120 mleka lub napoju roślinnego 

1 g soli

rozmaryn trochę 

jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek. Wlać do niego mleko, miód, drożdże, sól i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlewać strumieniem oliwę. Do ciasta można dodać rozmaryn lub zioła prowansalskie. Ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na pół cm i wyciąć okrąg większy o trzy cm od sera. Ser położyć na środku. Na górę sera położyć wycięty z ciasta okrąg wielkości sera. Zlepić brzegi i odstawić do wyrośnięcia a wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20 minut w 200 °C. Podawać z konfiturą z fig, żurawiną, winogronami.