Potrójne ciasto czekoladowe.
U mnie wersja bezglutenowa na mące ryżowej z pełnego przemiału. Ty możesz dać jaka chcesz. Gorzka czekolada, jajeczka czekoladowe z masłem orzechowym lekko słonawym, i mus czekoladowy.
Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku.
Mała tortownica
SKŁADNIKI
3/4 kostki masła miękkiego
3/4 szkl. cukru/ ksylitolu
szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału/ lub pszennej
2 czekolady z zawartością 65 proc.
łyżeczka esencji waniliowej
50 g zmielonych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego
2 jaja
czubata łyżka kakao
śmietanka 36% - i opakowanie małe
jajeczka czekoladowe - u mnie 26 sztuk
tortownica mała wysmarowana masłem
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść opakowanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dobrze wystudź.
Miękkie masło miksować na puch z ksylitolem / cukrem około 5 minut, po tym czasie dodać 1 jajko i znów miksować aż masa będzie jednorodna, wbić drugie i miksować aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewać wystudzoną gorzką czekoladę.
Dodać łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodać przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszać, aby mąka nie utworzyła chmury kurzu;)
Wyłożyć ciasto do tortownicy. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Sprawdzić ciasto patyczkiem - jeśli jest czysty wyjąć ciasto z piekarnika.
Ostudzić ciasto.
Rozpuść kolejną gorzką czekoladę. Wystudź.
Ubij bitą śmietanę ze śmietanfixem, wlewaj cienką stróżką rozpuszczoną zimną ale wciąż ciekłą czekoladę. Wyłóż na wierzch ciasta i dekoruj dowolnymi jajeczkami. U mnie czekoladowe z kremem z masła orzechowego.
Miękkie masło miksować na puch z ksylitolem / cukrem około 5 minut, po tym czasie dodać 1 jajko i znów miksować aż masa będzie jednorodna, wbić drugie i miksować aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewać wystudzoną gorzką czekoladę.
Dodać łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodać przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszać, aby mąka nie utworzyła chmury kurzu;)
Wyłożyć ciasto do tortownicy. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Sprawdzić ciasto patyczkiem - jeśli jest czysty wyjąć ciasto z piekarnika.
Ostudzić ciasto.
Rozpuść kolejną gorzką czekoladę. Wystudź.
Ubij bitą śmietanę ze śmietanfixem, wlewaj cienką stróżką rozpuszczoną zimną ale wciąż ciekłą czekoladę. Wyłóż na wierzch ciasta i dekoruj dowolnymi jajeczkami. U mnie czekoladowe z kremem z masła orzechowego.