Potrójne ciasto czekoladowe.
U mnie wersja bezglutenowa na mące ryżowej z pełnego przemiału. Gorzka czekolada, jajeczka czekoladowe z masłem orzechowym lekko słonawym, i mus czekoladowy.
Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku.
Mała tortownica.
3/4 kostki masła miękkiego
szklanka cukru/ ksylitolu
szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału/ lub pszennej
2 czekolady gorzkiej Wedel
łyżeczka esencji waniliowej
migdały zmielone 50 gram
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego
2 jaja zielononóżki
czubata łyżka ekologicznego kakao
śmietanka 36% - i opakowanie małe
jajeczka czekoladowe - u mnie 26 sztuk
tortownica mała wysmarowana masłem
Rozpuść opakowanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dobrze wystudź.
Miękkie masło miksujemy na puch z ksylitolem / cukrem ok 5 minut, po tym czasie dodajemy 1 jajko i znów miksujemy aż masa będzie jednorodna, wbij drugie i miksuj aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewaj wystudzoną gorzką czekoladę.
Dodaj łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodaj przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszaj, aby mąką nie utworzyła chmury kurzu;)
Wyłóż ciasto do tortownicy. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
Sprawdź ciasto patyczkiem - jeśli jest czysty wyjmij ciasto z piekarnika.
Ostudź ciasto.
Rozpuść kolejną gorzką czekoladę. Wystudź.
Ubij bitą śmietanę ze śmietanfixem, wlewaj cienką stróżką rozpuszczoną zimną ale wciąż ciekłą czekoladę. Wyłóż na wierzch ciasta i dekoruj dowolnymi jajeczkami. U mnie czekoladowe z kremem z masła orzechowego.