Pyszne, przypominające w smaku ciasto biszkoptowe wzbogacone otrębami i śliwkami. |
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki otrąb pszennych - u mnie "Dobra kaloria" (polecam je bo są bardzo lekkie)
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru drobnego
5 jajek w pokojowej temperaturze
500 -750 g śliwek przeciętych na pół bez pestek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cynamon
płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do białek na koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok. 3 łyżek stołowych. Po 2-3 minutach ubijania dodawaj po jednym żółtku. Teraz już szpatułką lub trzepaczką wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec wmieszają otręby. Mieszaj bardzo krotko. Tylko do połączenia. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp migdałami i cynamonem cynamonem. Piecz w 170 stopniach C 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie potrzeby dopiecz 5-10 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.