środa, 24 kwietnia 2013

Roladki z bakłażana w pomidorach


Tej potrawy warto przygotować większe ilości. Jest smaczna na ciepło i na zimno. 

Składniki:

bakłażan podłużny fioletowy 
mozzarella
oregano, bazylia do smaku
puszka pomidorów
50 ml wina białego wytrawnego
łyżeczka koncentratu
sól
chilli



Przygotowanie:

Bakłażana pokrój wzdłuż na 0,5 cm plastry, posól i odstaw na ok 20 minut aby zmiękły i puściły wodę. Mozzarellę pokrój w plastry i połóż na plaster bakłażana, zroluj w roladkę i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem.

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Mozzarella z pomidorkami i bazylią na lunch


Można zjeść szybko i zdrowo. To moja propozycja lunchowa. Oczywiście bez czosnku, ten można dodać  jeśli jesteś wyposażony w pracy w szczoteczkę do zębów i/ lub gumy do żucia... albo jesteś sam w pokoju :)


SKŁADNIKI:

opakowanie pomidorków
1 szt mozzarelli
oliwa z oliwek
sól
bazylia
pieprz
grzanki


Pomidorki umyj, przekrój na połówki, dodaj posiekaną bazylię z oliwą. Wymieszaj.
Jedź z grzankami. 


Chyba nie ma prostszego przepisu!:)