środa, 24 kwietnia 2013

Roladki z bakłażana w pomidorach


Tej potrawy warto przygotować większe ilości. Jest smaczna na ciepło i na zimno. 

Składniki:

bakłażan podłużny fioletowy 
mozzarella
oregano, bazylia do smaku
puszka pomidorów
50 ml wina białego wytrawnego
łyżeczka koncentratu
sól
chilli



Przygotowanie:

Bakłażana pokrój wzdłuż na 0,5

 cm plastry, posól i odstaw na ok

 20 minut aby zmiękły i puściły

 wodę. Mozzarellę pokrój w

 plastry i połóż na plaster

 bakłażana, zroluj w roladkę

 i zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidory, dodaj czosnek, trochę oliwy, łyżeczkę koncentratu, papryczkę chilli i wino. Całość wymieszaj. Włóż do naczynia roladki i lekko je polej sosem pomidorowym i posyp bazylią. Zapiekaj ok 60 minut w 190 stopniach. Podawaj z pieczywem.