Bułeczki są wegańskie, ale każdy może je zrobić według własnego uznania.
SKŁADNIKI:
450 g mąki pszennej chlebowej+ 50 g do podsypywania
8 g drożdży instant
1/2 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka do posypania ciasta
250 ml napoju sojowego lub migdałowego
100 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego, kardamonu i cukru trzcinowego
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru,
(zawsze - ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, szczyptę soli i wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam za zgniatać ciasto, następnie wlałam olej i wyrabiałam około 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam i rozwałkowałam na 1 cm prostokąt. Wierzch rozwałkowanego ciasta posmarowałam niewielką ilością oleju i sitkiem posypałam cynamonem i kardamonem. Następnie rozłożyłam posiekane orzechy wraz z żurawiną. Całość zrolowałam, pocięłam na 2 cm ciastka. Przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 35 mint w 180 stopniach C.
Kiedy się upiekły posypałam niewielką ilością cukru pudru.