Nawet się nie spodziewałam, że zwykłe składniki takie jak: ziemniaki, kiszona kapusta, jabłko, kminek i wędzony twaróg mogą stworzyć razem wspaniały smak.
ziemniaki 1 kg
kapusta kiszona 250 gram
jabłko kwaśne 1 sztuka
twaróg wędzony 1 opakowanie
jogurt naturalny 150 ml
jaja 2 sztuki
kminek 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1/2 szklanki
ziele angielskie 3 ziarenka
liść laurowy 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną, Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Rozłóż w nim połowę ziemniaków. Na wierzch rozłóż kapustę a na kapustę jabłko. Teraz kolej na resztę ziemniaków. Ułóż na wierzchu warstwę. Przygotuj z mleka jaj i jogurtu mieszaninę, wlej całość na zapiekankę. Na wierzch rozsyp pokruszony wędzony twaróg. Zapiekaj ok 50 minut w 190 stopniach.
piątek, 20 stycznia 2017
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Beza z pudrem z czarnej porzeczki i kiwi
Mój syn miał niedawno imieniny. Uwielbia bezę. Zawsze znika w zastraszającym tempie. Lubię patrzeć jak smakuje:)
PRZEPIS:
białka z 5 jajek
cukier/ksylitol 1 szklanka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
serek mascarpone 2 opakowania
2 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu
laska wanilii 1 sztuka
kiwi 4 sztuki
alkohol 50 ml
puder z czarnej porzeczki
Bezę ubijamy- mieszamy długo ponad 10 minut w szklanej lub metalowej misie.
- mieszamy, a kiedy pianę mamy sztywną dodajemy po łyżce cukru. Następnie wlewamy ocet i dodajemy mąką ziemniaczaną.
Dzielimy powstałą masę na 2 równe części. Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką.
- proces pieczenia wyglądał tak: nastawiłam piekarnik na 180 stopni, włożyłam bezę i natychmiast zmniejszyłam na 140, piekłam tak 1,5 godziny, po tym czasie, a była jeszcze miękka w środku - sprawdziłam - suszyłam ją 2 godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach.
Studzimy do zimna.
Ser mascarpone łączymy z cukrem ( 2 łyżki) i ziarenka z laski wanilii. Dodaj też 50-100 ml ulubionego alkoholu.
Wyłóż krem na bezę, potem obrane kiwi pokrojone na plasterki.
Bezę posypałam pudrem z liofilizowanych czarnych porzeczek, które kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością.
RADA: Z pozostałych żółtek robimy krem pâtissière.
Subskrybuj:
Posty (Atom)