SKŁADNIKI:
ziemniaki 1 kg
kapusta kiszona 250 g
jabłko kwaśne 1 sztuka
twaróg wędzony 1 opakowanie
jogurt naturalny 150 ml
jaja 2 sztuki
kminek 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1/2 szklanki
ziele angielskie 3 ziarenka
liść laurowy 2 sztuki
sól i pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój w 3 mm plasterki, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8 minut. Odcedź. Odstaw od ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju, dodaj wypłukaną kapustę kiszoną. Dadaj liście, ziele i kminek. Duś mieszając kilka minut. Odstaw. Jabłko obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Rozłóż w nim połowę ziemniaków. Na wierzch rozłóż kapustę a na kapustę jabłko. Teraz kolej na resztę ziemniaków. Ułóż kolejną warstwę. Przygotuj z mleka jaj i jogurtu mieszaninę, wlej całość na zapiekankę. Na wierzch rozsyp pokruszony wędzony twaróg. Zapiekaj ok. 50 minut w 190 stopniach.