Suflety z ziemniaków z szałwią. Bardzo lekki, wręcz biszkoptowy pachnący ziołami dodatek do dań. Ziemniaczany muffin.
SKŁADNIKI:
500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
3 jaja
sól i pieprz
4 listki świeżej szałwii posiekanej
łyżeczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka odziel od białek. Z białek ubij pianę, pod koniec ubijania dodaj po jednym żółtku do skończenia, potem po łyżce dodawaj partiami przeciśnięte ziemniaki i zioła i mieszaj aż do skończenia się ziemniaków. Rób to w miarę krótko, aby piana nie opadła. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do formy na muffiny do 3/4 wysokości.
Piecz w 190 stopniach ok. 30-40 minut.
Można dodać parmezan, ale ja chciałam mniej kaloryczną wersję.
Z podanej ilości wyszło 6 sztuk sufletów w formie na muffiny.