Suflety z ziemniaków z szałwią. Bardzo lekki, wręcz biszkoptowy pachnący ziołami dodatek do dań. Ziemniaczany muffin.
SKŁADNIKI:
500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
3 jaja
sól i pieprz
4 listki świeżej szałwii posiekanej
łyżeczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka odziel od białek. Z białek ubij pianę, pod koniec ubijania dodaj po jednym żółtku do skończenia, potem po łyżce dodawaj partiami przeciśnięte ziemniaki i zioła i mieszaj aż do skończenia się ziemniaków. Rób to w miarę krótko, aby piana nie opadła. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do formy na muffiny do 3/4 wysokości.
Piecz w 190 stopniach ok. 30-40 minut.
Można dodać parmezan, ale ja chciałam mniej kaloryczną wersję.
Z podanej ilości wyszło 6 sztuk sufletów w formie na muffiny.
Delikatne i ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńO kurcze, ale super dodatek, choć pewnie można je wcinać i same :)
OdpowiedzUsuńO rany ale super wyszły!
OdpowiedzUsuńPrócz czekoladowego sufletu nie miałam innego jeszcze okazji spróbować... chyba sama boję się porażki podczas wypieku... chyba czas to zmienić.. :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie:):):)
UsuńSmakowite suflety :) Pomysł wart wypróbowania, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł, muszę zapisać
OdpowiedzUsuńTaka wersja wytrawna musi smakować ciekawie :D Na pewno fajnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jestem tej struktury, musi być niesamowita!: )
OdpowiedzUsuńWyglądają jak muffinki :) Nigdy nie jadłam takiego sufletu, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńAle fajne :-) ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńBabeczki idealne ;)
OdpowiedzUsuńAle fantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńwow... wyglądają jak najdelikatniejsze muffinki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo intryguje mnie ich smak :)
Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się jednym suflecikiem...
świetny przepis! kiedyś na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńA czy na zimno też smakują?
Świetna propozycja, świetny pomysł
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego czegoś nie jadłam, ale bardzo lubię ziemniaki wymieszane z jajkiem odsmażone na patelni, a smak Twojego sufletu musi być jeszcze lepszy ;)
Taki suflet to coś nowego dla mnie - bardzo chętnie bym spróbowała :))
OdpowiedzUsuńmogłabym jeść nawet jako samodzielnie danie, zapowiadają się pysznie!
OdpowiedzUsuńps mini literówka w tytule:)
Jaki świetny pomysł! W sam raz na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.brulionspadochroniarza.pl/
Zachwycająco podane.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) fajny dodatek do dań :)
OdpowiedzUsuńU mnie pewnie wszystkim by smakowało:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Świetnie przygotowałaś swoje suflety i ciekawie podałaś. Bardzo mi się podoba Twoja propozycja :)
OdpowiedzUsuńŁał! Ależ pomysłowe! Wyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńTak podane ziemniaki zmienią zwykły obiad w prawdziwie elegancką ucztę :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo :) nawet takie same chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńFajny i..... wytworny dodatek do dania :) i całkiem nowe spojrzenie na ziemnaka ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł! pierwszy raz widzę coś takiego ;)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł jako dodatek i jako np przystawka świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo, i z takim wyglądem od razu obiad zamienią w wytworne danie
OdpowiedzUsuńNiesamowite jakie cudo można przygotować z ziemniaków....
OdpowiedzUsuńPyszne cuda można wyczarować z ziemniaków :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają. Jadłabym i jadła :) Jak jadalne kwiaty!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki dodatek :)
UsuńTo coś absolutnie dla mnie! Jestem wieeelką fanką ziemniaków ♥
OdpowiedzUsuńWow, zaczarowałaś mnie tym pomysłem, bardzo chętnie wykorzystam przepis!
OdpowiedzUsuńZjadłabym:) Świetny pomysł. Uwielbiam ziemniaki i wszystko, co z nich zrobione.
OdpowiedzUsuńMmmmm....bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńjadłam coś podobnego z marchewką:D
OdpowiedzUsuńCudowne ! Ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńAle czemu nie dostałam zaproszenia ?!
Te suflety wyglądają absolutnie fenomenalnie! *__*
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite !
OdpowiedzUsuń