Ptysie z kruszonką "chodziły za mną" od pewnego czasu. Widziałam te pontoniki nadziewane kremami w cukierniach, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, że będę je piekła. Konieczne okazało się kupienie maty do pieczenia. Choć bez niej też wyjdą. Wcześniej piekłam bez maty i wyszły. Kupiłam jednak, i nie żałuję, bo sprawdza się w pieczeniu, suszeniu itp.
Moje ptysie wypieczone są z mąki orkiszowej, ponieważ tej mąki używam. Nie nadziałam ich kremem bo to sprawa indywidualna. Ja będę chciała je zrobić z kremem z pistacjami. Jedno jest pewne: one są dobre tego samego dnia. Drugiego dnia to już nie to samo... jak śpiewa ... De Mono:)
Krem który przygotujesz najlepiej umieszczać w ptysiu za pomocą tylki do nadziewania.
SKŁADNIKI:
Składniki na kruszonkę:
70 g masła miękkiego
70 g cukru brązowego
70 g mąki orkiszowej typ 630 lub pszennej typ 550
Składniki kruszonki zagniatamy. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa równe kawałki papieru. Na środku jednego układamy kruszonkę i przykrywamy drugim. Rozwałkowujemy na 2 mm. Zamrażamy ją na płasko w zamrażarce ( i to jest ważne, na płasko). U mnie zamarzały ok. godziny.
Ciasto parzone:60 g mleka
60 g wody
60 g masła
65 g mąki mąki orkiszowej typ 630 pszennej typ 550
2 szt jajek L
1/3 łyżeczki (dosłownie szczypta soli )
PRZYGOTOWANIE:
Wodę, mleko zagotuj z masłem, dodaj mąkę i szybko mieszaj az składniki się połączą ok. 2-3 minuty a ciasto będzie błyszczące. Odstaw i ostudź. Wbijaj jaja po jednym i miksuj do momentu powstania jednolitego, gęstego ciasta. Przełóż je do rękawa cukierniczego za pomocą szpatuły. Nastepnie wyciskaj z rękawa cukierniczego małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matę do pieczenia.
Wymij z zamrażarki kruszonkę. Ostrożnie połóż ją na blacie. Wycinaj ringiem kółka i nakładaj na każdego ptysia. Rób to szybko bo kruszonka szybko staje sie miękka. Na mojego ostatniego prycia nakłękką kruszonkę ale sie udało. przenieść. Kruszonka musi być większa od ptysia, ponieważ on znacznie urośnie. Mój ring ma 6-6,3 cm średnicy a ptysie miały 5 cm. Myślę, że wiekszy ring byłby lepszy.
Pieczemy przez 35 minut w 170 st. C, grzanie góra dół. Następnie uchylamy drzwiczki i pieczemy przez kolejne 5 minut.