niedziela, 8 września 2019

Fit ciasto dyniowe z ziarnami

Z tego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców. Dodając mąkę owsianą bezglutenową zamiast mąki orkiszowej ciasto będzie bezglutenowe.

Blaszka ( u mnie 23x23 wyłożona papierem i wysmarowana olejem

SKŁADNIKI:

I.
1/2 szklanki płatków owsianych
5 sztuk śliwek kalifornijskich
5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych
50 g orzechów pekan lub włoskich
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz)
garść suszonej żurawiny
2-3 łyżki pestek dyni

II.
3 jaja L (temperatura pokojowa)
3 łyżki miodu
1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido
1 jabłko starte na dużych oczkach
1/2 łyżeczki sody 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie 
szczypta soli
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1/2 łyżeczki


szklanka mąki orkiszowej może być pełnoziarnista (mąka owsiana bezglutenowa)
1/2 szklanki oleju

III.
gorzka czekolada
1 łyżka oliwy

WYKONANIE:

Wszystkie składniki z I. wsypać do miski wcześniej siekając lub krojąc w paseczki: śliwki i morele. Orzechy posiekać. Wymieszać.

Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę.

Wyjąć i wystudzić.

Gorzką czekoladę (wzięłam 50 g) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną (dodałam także listki greckiej bazylii, którą ostatnio dodaję gdzie się da. Niesamowicie smakuje z gorzką czekoladą).





7 komentarzy: