Blaszka ( u mnie 23x23 wyłożona papierem i wysmarowana olejem
SKŁADNIKI:
I.
1/2 szklanki płatków owsianych
5 sztuk śliwek kalifornijskich
5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych
50 g orzechów pekan lub włoskich
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz)
garść suszonej żurawiny
2-3 łyżki pestek dyni
II.
3 jaja L (temperatura pokojowa)
3 łyżki miodu
1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido
1 jabłko starte na dużych oczkach
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
szczypta soli
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1/2 łyżeczki
szklanka mąki orkiszowej może być pełnoziarnista (mąka owsiana bezglutenowa)
1/2 szklanki oleju
III.
gorzka czekolada
1 łyżka oliwy
WYKONANIE:
Wszystkie składniki z I. wsypać do miski wcześniej siekając lub krojąc w paseczki: śliwki i morele. Orzechy posiekać. Wymieszać.
Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę.
Wyjąć i wystudzić.
Gorzką czekoladę (wzięłam 50 g) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną (dodałam także listki greckiej bazylii, którą ostatnio dodaję gdzie się da. Niesamowicie smakuje z gorzką czekoladą).
I.
1/2 szklanki płatków owsianych
5 sztuk śliwek kalifornijskich
5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych
50 g orzechów pekan lub włoskich
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz)
garść suszonej żurawiny
2-3 łyżki pestek dyni
II.
3 jaja L (temperatura pokojowa)
3 łyżki miodu
1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido
1 jabłko starte na dużych oczkach
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
szczypta soli
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1/2 łyżeczki
szklanka mąki orkiszowej może być pełnoziarnista (mąka owsiana bezglutenowa)
1/2 szklanki oleju
III.
gorzka czekolada
1 łyżka oliwy
WYKONANIE:
Wszystkie składniki z I. wsypać do miski wcześniej siekając lub krojąc w paseczki: śliwki i morele. Orzechy posiekać. Wymieszać.
Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę.
Wyjąć i wystudzić.
Gorzką czekoladę (wzięłam 50 g) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną (dodałam także listki greckiej bazylii, którą ostatnio dodaję gdzie się da. Niesamowicie smakuje z gorzką czekoladą).
wspaniałe ciasto;)
OdpowiedzUsuńCudownei wyglada ;)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! z cała pewnością upiekę je w ten weekend!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto i zdrowe.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuńIle proszku do pieczenia a o sodzie jest tylko wzmianka w wykonaniu.
OdpowiedzUsuń2 płaskie łyżeczki. Dziękuję za uwagę, zaraz dopiszę
Usuń