"Insulinooporność leczenie dietą" nowa książka o zdrowiu i gotowaniu, która miała premierę 17 października br. Wiedza oraz dieta to podstawa leczenia insulinooporności. Po najważniejszych zaleceniach dietetycznych w książce znajdziemy 140 przepisów na zdrowe dania, pyszne i sprzyjające zwalczeniu insulinooporności dzięki którym pokona się objawy towarzyszące insulinooporności takie jak: bóle głowy, zmęczenie, senność, wzmożona ochota na słodycze, rosnąca masa ciała.
Insulinooporność to obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie to może prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób. Sama borykam się z hipoglikemią reaktywną i z ciekawością sięgnęłam po tą książkę.
Miło zaskoczyło mnie w niej to, że jest tu mnóstwo informacji - wiedzy teoretycznej o trzustce, węglowodanach, zaburzeniach gospodarki węglowodanowej, przyczyn rozwoju i leczeniu insulinooporności, diecie i zaleceniach dietetycznych. Autorka stworzyła jadłospisy na cztery tygodnie: śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje. Przepisy są zdrowe, smaczne i urozmaicone.
Oprócz diety autorka podkreśla, jak ważna w naszym życiu jest aktywność fizyczna.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych.
Dziękuję Wydawnictwu Zwierciadło za otrzymanie egzemplarza książki.