sobota, 9 marca 2013

Pyszne danie z owocami morza




To danie zrobił mój mąż podczas gdy ja byłam nieobecna w domu. Poprosiłam go, aby dzisiaj on zrobił dla mnie obiad. I ... Uczeń przerósł .... blogerkę. Nie wiem kto powinien tego bloga prowadzić. On bardzo rzadko coś gotuje. Ale powiem szczerze jak już ugotował to ugotował. Przy tym był bardzo szczęśliwy i powiedział, że gotowanie daje niesłychaną radość. Pełna zgoda:) 



Składniki:

kilka ziemniaków na pure
krewetki tygrysie kilka szuk
halibut filet- kawałek
dorsz filet - kawałek

Warzywa:
fasola mamut
1 cukinia
1 marchew
1 papryka czerwona
1-2 łodygi selera naciowego 
czosnek
biały pieprz trochę 
gałka muszkatołowa szczypta 
imbir świeży tarty 2 cm 
białe wino 1/2 szklanki 
sos sojowy 2 łyżki 

Marynata do ryb:

pieprz 
sól
 2-3 łyżki oliwy z oliwek
papryczka chilli 
rozmaryn 
kolendra ziarnka kilka sztuk 

PRZYGOTOWANIE:

Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure (dodaj łyżkę masła do środka). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Warzywa pokrój w kostkę i szybko usmaż na patelni doprawiając białym pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym i świeżym imbirem. Wlej wino i odparuj. Rybę upiecz w piekarniku przez ok. 10 -15 minut
Krewetki usmaż na maśle z dużym ząbkiem czosnku. Posolić do smaku. 




środa, 6 marca 2013

Polenta z sosem pomidorowym


Polenta jest bardzo popularna we Włoszech. Osobiście spotkałam się z nią w ... Kopenhadze. Można ją było kupić w foodtrucku w różnymi sosami: pomidorowym, grzybowym i mięsnym. Byliśmy zziębnięci i ciepła polenta z sosem fajnie nas rozgrzała. 
Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dobra na obiad i kolację.

SKŁADNIKI

Dla 2 osób:

150 g polenty (kaszki kukurydzianej)
50-70 g sera pecorino lub parmezanu startego na tarce
sól

Sos pomidorowy: 

puszka pomidorów
1-2 ząbki czosnku
chili w płatkach
2 łyżki oliwy extra virgin
oregano suszone
świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować sos pomidorowy. Na oliwie podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, dodać pomidory sól i chili w płatach. Doparwić solą. Pod koniec duszenia dodac oregano.
Zagotować wodę i wsypać polentę, ciągle mieszajac zmniejszyć ogień, aby pyrkająca polenta cię nie poparzyła. Kiedy będzie gęsta posolić i dodać ser pecorino i szybko zamieszać. Wyłóżyć na talerze polewając sosem pomidorowym.

poniedziałek, 4 marca 2013

Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo- cytrynowym


Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, selerem i marchewką. Dodałam fenkuł bo pasował.

SKŁADNIKI:

pół główki czerwonej  kapusty 
marchew
pół jabłka
seler bulwa
fenkuł

sos:
szklanka jogurtu
łyżka chrzanu
łyżka majonezu
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny i skórka otarta 



PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy, szatkujemy w malakserze albo ścieramy na tarce marchew i seler. Kapustę i fenkuł szatkujemy drobno. Przekładamy do miski warzywa. Solimy i wygniatamy reką z niewielką ilością soli i pieprzu. Doprawiamy sosem jogurtowo-chrzanowym.


niedziela, 3 marca 2013

Gryczane muffinki z suszonymi porzeczkami


 
To moje pierwsze muffiny z dodatkiem mąki gryczanej. Jestem tak podekscytowana, że nie mogę pisać ;) Sprawiły mi mnóstwo radości.  Nawet ich nie udekorowałam. Chcę je szybko sfotografować i jeść. Chyba posypię cukrem pudrem albo gorzką czekoladą.




SKŁADNIKI

180 g maki pszennej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka  mielonego kardamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego lub trochę mielonej wanilii 
1 jajko
180 ml mleka
80 - 100 ml oleju rzepakowego
 garść suszonych czerwonych porzeczek ( kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością) 



                    PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp suche składniki, potem dodaj płynne. Wszystko wymieszaj na gładką masę trzepaczką. Nakładaj do papilotek na muffiny. Piecz w 180 stopniach C przez 25 minut. Sprawdź patyczkiem czy są wypieczone. 
Wyjmij na kratkę a kiedy wystygną udekoruj według własnego uznania.