czwartek, 24 sierpnia 2023

Galaretka z soku czarnego bzu

 

W tym roku przynajmniej w mojej okolicy z powodu suszy jest bardzo mało czarnego bzu. Udało mi się zerwać kilka baldachimów z dojrzałymi owocami. I tylko takie będą potrzebne do wykonania soku o potem galaretki.


Składniki:

200 g dojrzałych owoców czarnego bzu

skórka z połowy cytryny

skórka z jabłka

żelatyna na 500 ml płynu

woda 500 ml

miód akacjowy ok. 2 łyżki 

Przygotowanie:

Owoce czarnego bzu umyć i przełożyć do garnka. Zalać 500 ml wody i zagotować że skórkami cytryny i z jabłka. Przecedzić i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Chłodny płyn posłodzić miodem i przelać do szklanek i schłodzić

środa, 23 sierpnia 2023

Tort cytrynowy z lemon curd i miętą


Tort cytrynowy z konfiturą cytrynową, kremem lemon curd, nasączony syropem cytrynowym. 

Konfiturę przygotowałam dzień wcześniej. Biszkopt, kremy i dekoracje zrobiłam następnego dnia.

Tort jest zrobiony bez cukru na ksylitolu.

KONFITURA CYTRYNOWA

Składniki:

4 bio cytryny

1/2 szklanki ksylitolu

1/2 szklanki wody

szczypta szafranu (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Cytryny dobrze umyć, zalać wodą i gotować 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone pokroić delikatnie na ćwiartki (są bardzo miękkie) wyjąć pestki jeśli są i pokroić w paseczki. Do garnka wlać wodę i ksylitol, dodać szafran i pokrojone cytryny. Zagotować i dusić pod przykryciem 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dusić bez niej do 30 minut mieszając od czasu do czasu.Można je dodatkowo  rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków jeśli  skórki nie rozgotowały się dobrze. Przełożyć gorące do wysterylizowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli mają być przechowywane dłużej trzeba je poddać pasteryzacji. 






















BISZKOPT Z KSYLITOLEM

4 jaja ( temperata pokojowa)

100 g mąki orkiszowej 

75 g ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Przygotowanie:

Biszkopt wypiekać w formie 18 cm.  Wypiekałam w obręczy cukierniczej regulowanej. Na dno położyłam papier do pieczenia a brzeg wysmarowałam tłuszczem ponieważ ciasto biszkoptowe do niej przywiera. Jeśli pieczesz w swojej sprawdzonej tortownicy nie smaruj rantu.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać w dużej misie i dodawać do ubitej piany po łyżce ksylitolu. Następnie dodać żółtka i chwilę ubijać ( 2-3 minuty), dodać sypkie składniki i wymieszać dokładnie ale delikatnie  trzepaczką. Przelać do formy i piec 30 minut w 160 st. C. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć z formy. 


LEMON CURD z ksylitolem

1 cytryna

1 jajo

1 żółtko

50 g ksylitolu

skórka otarta z jednej cytryny

50g masła

Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz masła przełożyć do garnka i wymieszać najlepiej trzepaczką sprężynową lub zwykłą, postawić na średnim ogniu i wymieszać dokładnie a kiedy będzie parować dodać masło pocięte w mniejsze kawałki i energicznie wymieszać w gotujący się krem. Aby szybciej wystudzić przełączyć do garnka z zimną wodą. 

KREM CYTRYNOWY Z MASCARPONE

1 opakowanie sera mascarpone 250 g

lemon curd ( z przepisu powyżej)

Przygotowanie:

Ser mascarpone przełożyć do lemon curd ( ten sam garnek) i wymieszać.

Syrop cytrynowy:

5 plastrów cytryny

1 szklanka wody

1/3 szklanki ksylitolu 


Przygotowanie:

Składniki syropu umieścić w garnku i zagotować ok. 10 minut. Cytryny będą do dekoracji. Syrop przelać do szklanki i uzupełnić do pełna ciepła lub zimną ale przegotowaną wodą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


SKŁADANIE TORTU

Pociąć biszkopt na blaty. Dolny blat nasączyć syropem cytrynowym i posmarować konfiturą cytrynową. Nasączyć środkowy blat syropem z dwóch stron i położyć na pierwszy blat. Na wierzch wyłożyć cytrynowy krem i znów przykryć nasączonym od spodniej strony blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Na wierzch tortu położyć wcześniej ugotowane w syropie cytryny oraz listki mięty. 



poniedziałek, 21 sierpnia 2023

Pieczony kalafior o smaku curry



Pieczony kalafior o smaku curry. Po upieczeniu kroimy w plastry lub ćwiartki. 

Składniki:

kalafior

180 ml jogurtu

sól i pieprz

1 łyżka przyprawy curry

1 zabke czosnku

olej

kolendra natka do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora obrać z większych liści. Włożyć do wrzątku i gotować do 5 minut. Wyjąć i lekko wystudzić. Następnie przełożyć go do naczynia do zapiekania ( na dno wylać trochę oleju) nasmarować marynatą przygotowaną w jogurtu, przyprawy curry, soli i pieprzu. Piec w 190 stopniach C ok. 1 godz.