piątek, 12 lutego 2016

Omlet biszkoptowy bezglutenowy




Zbliżają się Walentynki.

Zaskoczcie swoje miłości (chłopaków, dziewczyny, dzieci, żony, mężów i innych których kochacie) pysznym śniadaniem.

Omlet biszkoptowy z mąką razową i karmelizowanymi bananami. Ale może być także truskawkowa konfitura.


Podaję składniki na JEDNEGO omleta

SKŁADNIKI;

2 jaja "0"
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
łyżeczka oleju 


Karmelizowany banan 

banan
1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
odrobina gałki muszkatołowej


Banana pokroić w plasterki obtoczyć w cukrze i gałce muszkatołowej. Całość przełożyć na rozgrzaną patelnię i karmelizować kilka chwil. 



Białka oddzielany od żółtek, dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie. 

Masę wylewamy na rozgrzany olej smażymy na średnim ogniu z dwóch stron. Optymalna byłaby patelnia do smażenia bez tłuszczu.


Omlet posmarować konfiturą lub nałożyć banany i złożyć na pół. Oprószyć cukrem pudrem i konfetti.

środa, 10 lutego 2016

Mini pizze przekąska na przyjęcie


Mini pizze, tak na jeden kęs. 
Dobre na przyjęcie a niewielkie rozmiary pozwalają na spróbowanie innych przekąsek.


SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej
3/4 szklanki ciepłej wody
paczuszka suchych drożdży lub świeżych odpowiednio przeliczona na ilość mąki 
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
(można dodać do ciasta 1 łyżeczkę oregano)

PRZYGOTOWANIE:

Wyrób ciasto z podanych składników i odstaw do wyrośnięcia
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je i zacznij wycinać szklanką małe krążki. 



Przygotuj sos

1 opakowanie passaty pomidorowej
łyżeczka soli
zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyzka oliwy z oliwek
bazylia + oregano
szczypta płatków chilli 
ser parmezan lub mozzarella z wiórkach



Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadź.


 Piecz w 220 stopniach C około15 minut.
 Przed końcem pieczenia posyp serem i podpiecz kilka chwil.



wtorek, 9 lutego 2016

Konfitowane cytryny w soli


K
onfitowane cytryny są pysznym aromatycznym dodatkiem do dań z kurczakiem i dań wegańskich. Są charakterystyczne w kuchni marokańskiej. 
Do konfitowania cytryn stosuje się sól i cukier.

Pierwszy sposób:

5-6 ładnych dojrzałych cytryn ekologicznych
5 filiżanek  soli  kamiennej ok. 2,5 szklanki
5 łyżek cukru
słój

Wyszoruj  dokładnie owoce w ciepłej wodzie, aby pozbawić je wszystkich konserwantów. Cytryny przekrój na ćwiartki. Zmieszaj 5 filiżanek morskiej soli z 5 czubatymi łyżkami białego cukru. Obtocz cytryny w połowie solno-cukrowej mieszanki. Nasyp nieco mieszanki na dno szerokiego słoja i układaj bardzo ciasno warstwami ćwiartki cytryn, przesypując je mieszanką soli i cukru. Na wierzchu musi pozostać warstwa mieszanki. Zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.

Przed użyciem do potraw cytryny należy wypukać dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie.

Drugi sposób:

Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno do słoja i zalej 2 szklankami oliwy. Cytryny są dobre po 3-4 dniach. Świetnie smakują ze śledziem lub wędzoną rybą.


Moja rada:

Moje cytryny stoją już w słoju ok. 
2 tygodni. Dziś wiem, że zamiast soli morskiej użyłabym sól kamienną niejodowaną.