piątek, 6 czerwca 2025

Sos kreolski przepis

Sos kreolski salsa criolla
Sos kreolski salsa criolla to popularny dodatek w Argentynie i w Peru. Sos przygotowany z pomidorów, cebuli, papryki z dodatkiem ziół takich jak koper, kolendra, natka pietruszki z octem i oliwą. Podawany zwykle do grillowanych mięs np. kurczka, ryby. Pyszny także na grzance. 

Jeszcze zanim przejdziesz do czytania składników mam do ciebie ogromną prośbę. Z prawej strony pojawiają się reklamy. Czy możesz w nie kliknąć? Dzięki temu zarabiam. Jedno kliknięcie to kilka groszy. Ale jeśli kliknie kilka osób ja mogę zebrać pieniądze na zakupy składników i tzw. sprzęt. Będę ogromnie wdzięczna

Składniki 

1 czerwona cebula 

4 pomidory

kolorowe papryki lub jedna czerwona

papryczka chilli 

ocet winny ( dałam 2 łyżki) 

1 łyżka posiekanej kolendry, pietruszki i kopru

1/2 szt. limonki 

oregano suszone 

oliwa (aż warzywa będą nią pokryte)

Przygotowanie 

Pomidora zetrzeć na tarce lub pokroić bardzo drobną kostkę. Cebula i paprykę również pokroić w bardzo drobną kostkę. Drobno posiekać zioła. Zalać oliwą i octem oraz sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. 


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Sałatka pomidorowa z octem i oliwą

środa, 4 czerwca 2025

Letnia sałatka z pomidorami, grejpfrutem, malinami


Letnia sałatka z pomidorami, grejpfrutem, malinami
Jeśli lubicie jeść sałatki warzywno-owocowe to to połączenie przypadnie wam do gustu. Podałam pomidory malinowe z plastrami czerwonego grejpfruta, dodałam morele maliny Ale świetne będą też truskawki oraz jadalne kwiaty czyli płatki aksamitki bogatej w zeaksantynę. Sałatkę polałam sosem przygotowanym z olejem z awokado ale może być oliwa z oliwek oraz octem z czerwonego wina. 

Składniki 

Dwie porcje 

1/2 łyżeczki imbiru tartego na małych oczkach

pomidor malinowy

grejpfrut 

kilka moreli 

maliny

kilka listków bazylii

1-2 łyżki oleju z awokado lub oliwa z oliwek

2 łyżeczki octu winnego 

1 łyżeczka miodu 

sól do smaku 

kilka płatków aksamitki lub kwiatki nasturcji 


Przygotowanie

Grejpfruta obrać ze skóry i pokroić w plasterki, pokroić w plastry także pomidora a morele na mniejsze kawałki. Całość rozłożyć na talerzach. Z oliwy, octu, imbiru i miodu zrobić sos. Polać nim po sałatce i ułożyć maliny oraz zioła i płatki aksamitki.


Inne przepisy, które mogą ci się spodobać:


• Sałatka pomidorowa z octem i oliwą

• Tarar z pomidorów